Ministerul Sanatatii nu a dat anul acesta nici un leu pentru achizitia de aparatura si reparatii in spitale.
Saracia obliga spitalele sa lucreze cu aparatura invechita

Greutati la spitalul din Jibou
La Spitalul Orasenesc Jibou s-au aprobat pentru acest an investitii din fonduri proprii in valoare totala de 240 de mii de lei, din care 168 de mii pentru achizitia de aparatura. Gabriela Boldea, managerul Spitalului din Jibou, ne-a declarat ca se vor face toate investitiile prevazute initial in bugetul pe acest an, din fonduri proprii insa, pentru ca de la Ministerul Sanatatii nu s-a primit nimic, chiar daca au fost numeroase solicitari pentru achizitia unor aparate medicale vitale pentru derularea actului medical. „Am prevazut achizitia de aparatura medicala si a fost declansata procedura de achizitie. Avem nevoie de un Eco – doppler pentru cabinetul de medicina interna din ambulator, de un EKG, de un aparat de biochimie pentru laboratorul de analize si alte astfel de aparate medicale, pe care le achizitionam din fonduri proprii. Se lucreaza la sectia de pneumologie, la dotarea saloanelor cu chiuvete, pentru ca era o singura baie pentru personal si doua bai pentru pacienti. Am facut investitii la laboratorul de radiologie si imagistica medicala, pe care l-am autorizat ISO si am incheiat, din luna august, contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj. Mai avem nevoie de fonduri pentru investitii la Urgenta si la alte sectii. Avem nevoie de un aparat nou de hematologie, cel care-l avem e vechi, nu gasim piese de schimb si acesta nu cred ca va mai tine 1-2 luni. An de an am solicitat ministe-rului sa ne acorde fonduri pentru inlocuirea aparatului, pentru ca stim ca va ceda la un moment dat, din cauza vechimii, dar nu am primit nimic. Va trebui sa-l achizitionam tot din fonduri proprii, pentru ca altfel nu ne vom putea desfasura activitatea”, ne-a declarat managerul Spitalului Orasenesc Jibou.

Spitalul din Crasna se descurca cu 50.000 de lei
Aceeasi situatie este si la Spitalul de Boli Cronice din Crasna, unde este nevoie de achizitionarea unui difibrilator semiautomat, potrivit managerului spitalului, Andrea Nagy. Pentru spitalul din Crasna a fost aprobat pentru 2013 un buget de 50 de mii de lei, din care 40 de mii pentru reparatii capitale si 10 mii de lei pentru aparatura medicala. Investitiile realizate pana acum au fost suportate prin contrbutia administratiei locale, iar de la minister nu s-a alocat nimic.

Turcas are proiecte de milioane, dar il incurca Ministerul Sanatatii
Primarul Simleului, Septimiu turcas, are aprobata in acest an cea mai mare suma pentru investitii in cadrul Spitalului Orasenesc „Dr. Ioan Puscas”: peste 1,4 milioane de lei. Edilul s-a declarat foarte suparat pe minister pentru ca in acest an nu a alocat nici un ban. „Noi ne-am propus sa facem investitii importante, am asigurat cofinantarea pentru proiecte care urmau sa fie finantate de minister si nu au alocat banii. Ne-am propus sa facem reparatii si achizitii de aparatura medicala, care erau promise ca vor fi finantate si nu am primit nimic”, spune revoltat primarul Simleului.

Spitalul din Zalau a avut 279.000 de lei pentru investitii
Ceva mai bine la capitolul investitii sta Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. Potrivit ma-nagerului unitatii, Laurentiu Barna, „pana la sfarsitul anului o sa ne realizam integral investitiile. La sectia de Dermatologie s-a intarziat putin cu reabilitarea, din motive tehnice. Intre timp se mai fac achizitii de aparatura medicala. Cel mai important este un procesor automat de tesuturi, pentru sectia de anatomie patologica, care costa 120 de mii de lei, apoi masini de dezinfectat, si altele, cu sume mai mici. Nu ramanem cu bani necheltuiti. Pacat ca sunt putini”, spune managerul celui mai mare spital din judet. Spitalul judetean Zalau are aprobate pentru acest an investitii in valoare de 279 de mii de lei, din care 262 de mii pentru achizitia de aparatura medicala.