Sporurile salariale de rural, de pana la 44 la suta, nu sunt tentante

In judetul Salaj sunt cinci comune in care nu exista medic de familie, potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj. Acestea sunt Benesat, Lozna, Coseiu, Treznea si Fildu de Jos. Pacientii sunt nevoiti sa mearga la cabinetele medicale din comunele invecinate, pentru consultatii si retetele compensate lunare, de care mare majoritate din ei sunt dependenti.
In comuna Fildu de jos, medicul de familie a decedat si se cauta solutii pentru inlocuirea lui. In comuna Benesat nu exista un medic de familie stabil din 2004. Primarul comunei, Sorin Romocea, ne-a declarat ca au venit medici tineri dar dupa 1-2 luni au plecat. De ce? ne explica chiar edilul: „Din 2004, cand a plecat medicul de familie, asiguratii s-au imprastiat la alte cabinete. Au ramas doar 300 de pacienti pe liste. Noi am avut mai multe experiente nefericite cu medicii de familie. Au venit, au stat o luna – doua si au plecat. Situatia e neplacuta, pentru ca am facut un sondaj de opinie in comuna, si cea mai importanta problema semnalata de cetateni este lipsa medicului de familie. Acum avem un medic de familie din Cehu Silvaniei, care vine saptamanal pentru consultatii, marti si joi. Are specializare si de medic pediatru si e bine pentru copiii nostri. Pentru noi (pentru comuna n.r.) e cea mai buna solutie”, a declarat Romocea.
Comuna Lozna este de multi ani fara medic de familie. Lista de pacienti a fost preluata de medicul de familie din comuna Letca, iar o parte din pacienti s-au transferat pe listele altor cabinete medicale din Jibou sau Zalau. Viceprimarul comunei, Alin Pocol, ne-a declarat ca se doreste aducerea unui medic de familie in comuna, insa cea mai buna solutie ar fi ca medicul de familie din Letca sa vina cateva zile pe saptamana la dispensarul din localitatea Lozna, pentru ca persoanele varstnice, mai greu deplasabile, sa nu fie nevoite sa parcurga cativa kilometri pana la cabinetul medical din Letca.

Ligia Marincas, directorul DSP Salaj, a precizat ca medicii tineri sunt descurajati de numarul mic de pacienti din unele comune, iar o parte dintre ei pleaca mai departe la specializare, ceea ce este un lucru imbucurator, avand in vedere deficienta actuala de medici specialisti.
Medicii de familie si cei de specialitate care-si deschid cabinete medicale in mediul rural beneficiaza de sporuri cuprinse intre 10 si 44 la suta, in functie de conditiile in care-si desfasoara activitatea. Potrivit datelor prezentate de DSP Salaj, in judet sunt 69 de astfel de cabinete, din care 49 cu spor intre 10 si 20 de procente, 13 cu spor intre 22 si 44 la suta, si un cabinet cu spor de 44 la suta, fiind vorba de cabinetul medicului de familie arab Basaleh Zaleh, din comuna Zalha.
De asemenea, in orasele Simleu Silvaniei si Jibou, precum si in comunele Balan, Ip, Sig, Surduc, Valcau de Jos, Almasu, din cauza numarului mare de locuitori ar mai fi nevoie de inca un medic de familie, a adaugat directorul DSP Salaj. In prezent, in judetul nostru sunt 120 de medici de familie si 137 de asistenti medicali care acorda servicii de medicina primara.