Inainte de toate interesele comunitatii
Daca dintr-un motiv sau altul ai drum prin localitatea Somes Odorhei, cu usurinta vei remarca faptul ca satul si comuna, in general, este administrata de un primar care pune inainte de toate interesele comunitatii. Asta face si acesta este Grigore Berinde, prim-edilul comunei Somes Odorhei, care de aproape doisprezece ani pastoreste destinele obstei. Nu sunt un nostalgic al epocii de aur, dar cand Grigore Berinde a fost presedinte de CAP, ferma de vaci de lapte cu peste 1500 de capete era renumita in tot Ardealul, productiile la culturile vegetale erau record in judet, zeci de vagoane de legume din hotarul comunei mergeau la export, agricultorii erau platiti si lumea multumita. Apoi si-a facut intrarea in viata comunitatii democratia noastra originala si lucrurile au inceput sa mearga stramb. Asta l-a determinat pe Grigore Berinde sa-si depuna candidatura de primar la alegerile locale din anul 2000. A castigat mandatul de primar inca din primul tur, cu o diferenta majora fata de urmatorul clasat. Tot din primul tur a castigat si alegerile din 2004 si pe cele din 2008. Lumea zice ca la fel le va castiga si pe cele din 2012, daca Grigore Berinde isi va depune candidatura.
Gazul metan – de la vis la realitate
„Sa traim sa o vedem si pe asta” isi ziceau oamenii ca pentru ei, cand primarul Berinde le spunea ca in casele lor va arde gazul metan. Asta in urma cu vreo zece ani. A umblat primarul pe la Bucuresti, s-a zbatut, a avut nopti nedormite, dar intr-un final a reusit. Aproape 60 la suta dintre locuintele satelor Somes Odorhei si Inau au fost racordate la reteaua de gaz metan. Statia de distributie a gazului metan, in valoare de 8,5 miliarde de lei vechi se afla amplasata pe magistrala, asa ca indiferent de presiune, lumea nu va ramane fara gaz metan. Ce-i drept multi si-au introdus gazul doar la bucatarie pentru ca exista paduri din belsug in Somes Odorhei si iesi mai ieftin cu incalzitul cu lemne decat cu incalzitul pe gaz.. Nu mai umbla oamenii cu buteliile in spate, pentru ca nu exista ulite prin care sa nu treaca conducta de gaz. Reteaua se intinde pe o lungime de 32 de kilometri deocamdata. Primarul are in vedere extinderea retelei si in celelalte sate.
Apa in fiecare gospodarie
Exista pe dealurile dinspre apus a satului Somes Odorhei cateva izvoare. N-au insa debitul necesar pentru a alimenta un sat intreg, plus de asta adesea sunt colmatate de puhoaie. Una dintre prioritatile primarului Berinde a fost aducerea apei potabile in comuna. A depus printre primii primari din tara proiecte pe Ordonanta de Gunern nr.7 si a reusit sa obtina fondurile necesare pentru o prima etapa de introducere a conductei de apa in satul Somes Odorhei. A urmat apoi satul Inau. Legatura s-a facut cu conducta de apa care alimenteaza orasul Jibou. Intre cele doua localitati s-a construit o statie de pompare care trimite apa pe fiecare ulita, la fiecare gospodarie. In final conducta de apa potabila se va intinde pe o lungime de 20 de kilometri, asta presupunand extinderea in satele Barsa si Domnin. Si fiindca veni vorba de apa potabila, intre asezarile Somes Odorhei si Inau, la marginea drumului judetean 108 A exista un izvor. Dupa analizele de rigoare, cei in masura au dat verdictul. Si anume ca aici la izvorul Bicatei este cea mai buna apa din zona. Primaria a amenajat izvorul si zilnic zeci de persoane se opresc la Bicatei sa-si astampere setea. Vin oamenii cu canistrele si bidoanele, in special cei ce locuiesc in Zalau si sunt de prin partile locului se aprovizioneaza cu apa de baut pentru o saptamana.
Lucru facut pe jumatate nu-l impaca pe primar
Drumurile comunale spre Soimus, Barsa, Domnin si Inau au fost asfaltate in cea de a doua legislatura de prim-edil a lui Grigore Berinde. Intr-o prima faza au fost asfaltate pana la mijlocul asezarilor, atat cat au ajuns banii. Cum primarul nu s-a impacat deloc cu gandul lucrului facut pe jumatate a depus un proiect prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii pentru asfalarea a inca 18 de drumuri comunale si strazi in toate satele comunei. Dru-murile comunale se afla in faza de finalizare cu alte fonduri obtinute prin Hotararea de Guvern nr.577. Cat despre puhoaiele care se revarsau pe ulite, acestea au fost deja „imblanzite”. Adica paraiele au fost decolmatate cu excavator cu senile care se deplasa chiar pe fundul vaii. Acelasi lucru s-a petrecut si in hotarul comunei, acolo unde paraiele isi faceau de cap sau pe suprafete pe care baltea apa. Au fost amenajate perimetre de ameliorare a terenurilor s-au refacut podurile si podetele, s-au forat fantani in pasuni. Se vede si aici mana de gospodar.
Sala de sport, camine culturale si… paduri
In luna decembrie a anului 2010 a fost data in folosinta Sala de sport din comuna Somes Odorhei. Este una dintre cele mai moderne sali de sport din mediul rural al judetului, o investitie cu care primarul Berinde se mandreste. Se mandreste si cu caminele culturale reabilitate, si cu scolile puse la punct dupa ultimele cerinte. Grigore Berinde traieste o vadita multumire si pentru faptul ca a reusit sa rezolve problemele controversatelor legi funciare in totalitate. Atat cat a depins de el. Nemultumirea primarului e ca s-au dat prea mari suprafete de paduri din hotarul satelor comunei urmasilor grofilor, peste o mie de hectare. Recent un grup de preoti de la Blaj au obtinut o hotarare judecatoreasca pentru atribuirea a 152 de hec-tare de padure in zona Somes Odorhei. Primaria detine 253 de hectare de padure, padure pe care o exploateaza in regim silvic atribuindu-le cetatenilor si institutiilor lemne pentru foc.
Acum 100 de ani
„Astazi are 250 de fumuri cu 1273 de suflete de religiune gr.cat. Biserica de piatra s@a edificat la 1902, cu o cheltuiala de 20 mii coroane. Scoala confesionala s@a edificat in 1874 si are invatator cu salar de 600 cor. scolari obligati la scoala sunt 98 (50 baieti si 48 fete) iar la scoala de repetitiune are 24 de elevi. Adulti stiutori de carte aflam 470 (300 barbati si 170 femei. Hotarul este de 4000 de jugare, din care 3000 sunt in mainile romanilor. pretul unui jugar este de 700 cor., vite cornute sunt in comuna peste 800. Alegatori sunt 46 dintre cari 36 stiu ceti si scrie romaneste”