Producerea rasadurilor necesita folosirea amestecurilor de pamanturi nutritive pentru semanaturi si rapicat. Acestea trebuie sa se caracterizeze printr-o structura buna, care sa asigure o porozitate si o aeratie optima si sa contina cantitati suficiente de substante nutritive intr-o forma usor asimilabila de plante.
Pamanturile nu trebuie sa formeze la suprafata o scoarta care este foarte da-unatoare mai ales plantelor de astraveti, ridichi de luna si andive. Principalele componente ale amestecurilor nutritive folosite in sere si rasadnite sunt:
Pamantul de telina se obtine prin descompunerea telinei inierbate. Ele se procura din terenuri cu graminee si leguminoase. Pamantul de gradina se obtine din terenurile cultivate cu legume. Acest pamant trebuie in prealabil bine dezinfectat, dat prin ciur si curatat de diferite materiale straine, ca pietre, resturi de radacini etc.
Pamantul de turba se pregateste in orice perioada a anului si poate fi gata dupa 6-12 luni. Se prepara din turba bine descompusa. Pentru a reduce aciditatea se adauga trei kilograme de var la nu metru cub de turba proaspata, iar in timpul pastrarii se lopateaza o data sau de doua ori.
Pamantaul de rasadnita se strange vara dupa terminarea sezonului, obtinandu-se un material nutritiv foarte valoros. Dupa o dezinfectie puternica, pamantul de rasadnita se aseaza in platforma timp de sase luni pentru a sa aerisi, perioada in care se amesteca cu ingrasaminte minerale sub forma de solutie.
Nisipul de rau se foloseste in mod curent la amestecurile pentru semanaturi si rapicat.
Pentru confectionarea ghivecelor nutritive se recomanda un amestec format din trei parti mranita si o parte pamant. In cazul insuficientei ghivecelor nutritive se poate folosi patul nutritiv compus dintr-o parte pamant de telina, doua parti mranita cernuta si nisip, sau din turba 60 la suta, pamant 20 la suta si mranita 20 la suta care se aseaza deaupra patului cald de balegar din rasadnita. Temperatura optima pe care trebuie sa o atinga pamantul din rasadnita sau sera pentreu germinarea si rasarirea semintelor de legume variaza intre plus 23 de grade si plus 27 de grade.