„Gradul de dificultate a subiectelor respecta nivelul mediu de pregatire al acestora”. O spune asta ministrul Educatiei, Remus Pricopie, o spun asta si reprezentantii si inspectorii de specialitate din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj. Si o spun la fiecare examen national al elevilor din clasele terminale. Cu toate acestea, an de an, fie ca este vorba de simularea unui examen national sau de examenul propriu-zis, multi dintre candidati nu reusesc sa atinga nivelul mediu. Dovada stau „perlele” din lucrarile elevilor ce au sustinut luni simularea bacalaureatului la Limba si literatura romana.
„Dl Goe era beton, frate!”
În incercarea lor de a comenta una dintre opere lui Liviu Rebreanu, unii dintre candidati nu s-au sfiit sa afirme ca „Ion se iubea cu Florica noaptea, pentru ca ziua era prea cald”, sau ca „Ana era o femeie plictisitoare, nu stia sa-l atraga pe Ion si se lua mereu de el. Dar si el era prea obsedat sa lu-creze pamantul, pentru ca era un taran in adevaratul sens al cuvantului si in plus avea si amanta”. „Daca aveau si ei un club in sat, ceva, sa se mai distreze, poate ca nu se mai certau asa des si Ion nu ii mai facea felul”, apare intr-o alta lucrare.
Nici personajele lui Caragiale nu le-au fost cunoscute tuturor liceenilor. În timp ce unii il gasesc pe Dl Goe ca fiind „un copil fitzos”, pentru altii este un model. „Mie mi-a placut de dl Goe pentru ca era beton, frate, femeile alea din jurul lui stateau drepti cand deschidea el gura. Nu ca mama sa ma certe mereu”, scrie cu obida un licean.
Facebook-ul incurca itele
Alte perle ale elevilor au legatura cu Facebook-ul, dat fiind faptul ca una dintre cerinte la Limba si literatura romana a fost sa explice rolul retelelor de socializare. „Eu am primit nota 4 la limba romana, pentru ca profesoara mi-a pus o intrebare din lectia pe care o preda si n-am stiut sa raspund, pentru ca nu fusesem atent.stop_coloana Eram pe Facebook, ma distram cu prietena mea. Dar mai bine o nota proasta, decat sa-mi pierd iubita. Prin urmare, Facebook-ul are un rol pozitiv, dar si unul negativ”, explica un elev fenomenul socializarii pe Internet. Un alt elev cu gandirea inabusita de noile media scria: „De pe retelele de socializare am aflat metode noi de copiat. Dar se pare ca si profu’ are cont de Facebook, ca s-a prins si mi-a dat 2. Eu le-as interzice profesorilor sa-si faca cont de Facebook”.
Nici cuvintele cu forme diferite, dar care au acelasi sens, nu au fost la indemana unora dintre candidati. Pentru unii, cuvantul „mister” este asemuit cu „bucatar” sau „maciomen”, iar „sfioasa” inseamna „fioroasa”.
Trei elevi salajeni eliminati
pentru ca au incercat
sa copieze
La nivelul judetului Salaj, 3.975 de elevi din clasele a XI-a si a XII-a au sustinut ieri proba scrisa obligatorie a profilului (matematica sau istorie), din cadrul simularii pentru examenul de bacalaureat 2014, alti 173 optand sa nu se prezinte la acest examen. Potrivit informatiilor primite de la reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, trei elevi au fost eliminati din examen, pentru frauda. Este vorba despre doi elevi de clasa a XI-a, unul de la Colegiul National „Silvania” Zalau, altul de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Simleu Silvanie si despre un elev de clasa a XII-a de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Sarmasag.
Elevii de clasa a XII-a vor sustine maine ultimul examen din cadrul simularii examenului de Bacalaureat 2014, proba scrisa la alegere a profilului si specializari.