30 de elevi ai Scolii Gimnaziale Numarul 1 din Pericei au ajuns ieri, in jurul amiezii, la Sectia Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, dupa ce au acuzat dureri de stomac si dureri de cap in timpul orelor, la scurt timp dupa ce au consumat mere furnizate prin programul national de furnizare a fructelor in scoli. Elevii au fost transportati de urgenta la spitalul din Zalau, cu mai multe ambulante si cu microbuzul pentru transport scolar. Reporterii de la Graiul Salajului au constatat la fata locului ca Sectia Infectioase a spitalului nu a avut suficiente paturi pentru toti cei 30 de copii intoxicati. Sase elevi au fost trimisi la Sectia Pediatrie. Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, Gheorghe Bancea, s-a aflat si el ieri dupa amiaza la Sectia Infectioase pentru a se interesa de starea elevilor si de cauzele incidentului. Bancea ne-a spus ca este vorba atat de elevi de scoala primara, cat si de elevi de scoala gimnaziala.
Panica in Pericei
Primarul din Pericei, Boncidai Csaba, ne-a informat ieri la ora 17.00 ca alti doi copii au fost transportati cu ambulanta la spital. In Pericei este panica. Parintii sunt ingrijorati si asteapta rezultatele investigatiilor cu sufletul la gura. In comunitate circulau ieri si zvonuri ca ar putea fi vorba de un virus.
Consiliul Judetean spune ca va lua masuri dupa rezultatele controalelor DSP si DSVSA
Echipe de control din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) si din cadrul Directiei Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) s-au deplasat la scoala din Pericei pentru a afla cauza problemelor digestive ale elevilor. Vasile Chindris, purtatorul de cuvant al DSVSA, ne-a declarat ca a aflat de la colegi prin telefon ca elevii au acuzat dureri de stomac dupa ce au consumat mere.
Consiliul Judetean, care raspunde de programul de furnizare a produselor lactate, a celor de panificatie si a fructelor in scoli, a transmis ca va lua masuri dupa finalizarea cercetarilor. „În functie de cauzele pe care le vor identifica institutiile abilitate (DSV si DSVSA) vom lua masuri în legatura cu furniza-rea acestor produse”, a declarat Tiberiu Marc, presedintele Consilului Judetean Salaj.
Prefectura ne-a transmis aseara un comunicat in care spune ca in urma verificarilor preliminare efectuate de DSP si DSVSA s-a constat ca posibila cauza consumul merelor si ca medicul de specialitate a pus diagnosticul de „forma usoara de gastrita, excluzând posibilitatea unei toxi-infectii alimentare”. Patru copii au fost externati, sase sunt la sectia de pediatrie, iar 20 sunt internati la sectia de boli infectioase.
Printre masurile dispuse de catre DSVSA sunt sistarea distribuirii merelor si laptelui ramase în stoc si recoltarea de probe pentru examen de specialitate din laptele, merele si cornul distribuit, potrivit Prefecturii.
SOS – alimentele din scoli pun copiii in pericol
Scandalul laptelui stricat
si al cornului uscat
Conform datelor de la Consiliul Judetean, programul „lapte si corn” costa judetul in anul scolar 2013 – 2014 nu mai putin de 3.676.250 de lei fara TVA. De distribuirea laptelul in Salaj se ocupa firma SC Simultan Food SRL din judetul Timis, valoarea totala a contractului ridicandu-se la 2.789.935 fara TVA. In ceea ce priveste produsele de panificatie, contractele pe care Consiliul Judetean le-a incheiat cu cele cinci firme ajunge la o valoare totala de 886.315 de lei fara TVA. Numarul de elevi care beneficiaza de acest program depaseste 26.000.
La nici doua saptamani dupa ce a inceput distribuirea cornului cu lapte in scoli, Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a primit nenumarate reclamatii din partea mai multor scoli din judet, precum Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” Zalau, Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Zalau, Liceul de Arta „Ioan Sima” Zalau si Scoala din Panic cu privire la calitatea produselor. Inspectoratul a anuntat stop_coloanamai departe Prefectura si Consiliul Judetean despre faptul ca produsele, desi se aflau in termen de valabilitate, nu se putea consuma, intrucat laptele era branzit, cu gust amar, iar cornurile erau tari si aveau gust de drojdie. In urma sesizarilor, prefectul judetului, Ionel Ciunt, a cerut Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj si Directiei de Sanatate Publica sa faca controale pentru a ve-rifica spatiile de productie si depozitare, gramajul, etichetarea si graficele de livrare ale produselor.
Scandalul merelor
de la Pomicola
Valoarea totala a progra-mului „fructe in scoli” pe anul scolar 2013-2014 se ridica la nivel de Salaj la suma de 376.259 de lei fara TVA. Initial, firmele cu care Consiliul Judetean avea incheiat contract de furnizare a merelor in Salaj au fost SC Pomicola SRL Zalau si SC Zad Tiara SRL din Arad. In urma scandalului iscat din pricina conditiilor mizere in care erau depozitate merele de catre SC Pomicola SRL, Consiliul Judetean a desfacut contractul cu furnizorul. Acesta se ocupa cu distribuirea merelor pentru mai mult de 13.000 de elevi din judet. Merele erau depozitate intr-un grajd de iepuri ce apartinea societatii „Avicola” si nu inde-plinea nici pe departe conditiile de pastrare si de igiena prevazute, neavand instalatii de racire a aerului, ventilatie si sala de ambalare. In urma controa-lelor, DSVSA a aplicat o sanctiune contraventionala de 2.000 de lei si a decis suspendarea temporara a activitatii firmei pentru a-si remedia deficientele. Insa acest lucru nu i-a oprit pe cei de la SC Pomicola SRL sa isi continue acti-vitatea. Dupa ce au plecat cei de la DSVSA, Pomicola si-a reluat activitatea. Activitatea firmei a fost suspendata definitiv de DSVDA Salaj dupa ce presa a sesizat ca Pomicola isi continua activitatea de distribuire a merelor, fara sa se gandeasca la consecinte. Consiliul Judetean „s-a spalat pe maini”, sustinand ca firma dovedise cu documente si mostre ca indeplineste conditiile necesare. Apoi a atribuit provizoriu distribuirea merelor, pana la o noua licitatie, firmei SC Zad Tiara SRL din Arad, care a castigat licitatia initiala alaturi de SC Pomicola SRL Zalau si cu care Consiliul Judetean avea semnat contract de furnizare.
Programele „lapte si corn” si „fructe in scoli” si-au castigat notorietatea in Salaj atat pentru ineficienta – si aici vorbim de multi, foarte multi bani aruncati pe fereastra – cat si pentru scandalurile pe care le-a generat.
Nu sunt bune de mancat
Numai cine nu are copii la scoala nu stie in Salaj ca alimentele primite la scoala nu sunt consumate. Elevii fie le arunca, fie prefera sa le lase la voia intamplarii in cosul in care sunt aduse in clasa. Parintii confirma ca nici cei ce aduc alimentele acasa nu le consuma, lasandu-le sa se strice in frigider.
In urma unor verificari facute in mediul urban, Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a tras concluzia ca laptele este cel mai putin apreciat produs de catre elevi. Nici nu e de mirare, avand in vedere de cate ori li s-a livrat stricat. Elevii prefera sa nu riste. Il arunca prin curtea scolii, mai joaca un fotbal cu cutiile pana se sparg sau il dau pisicilor. Nici cornul nu are un final mai fericit. Elevii se plang de faptul ca de cele mai multe ori cornurile sunt tari si necomestibile. In ceea ce priveste merele, e de ajuns sa aruncam un ochi in curtile scolilor lunea, cand se primesc merele, pentru a vedea cum ploua de-a dreptul cu ele de pe geamuri. Sunt urate, sfrijite si…mai nou ii imbolnavesc pe copiii care le consuma.
(Raluca Sirbu)