Concursul de proiecte pentru remodelarea spatiului public din zona centrala a Zalaului s-a incheiat, iar primarul Radu Capilnasiu a anuntat ieri intr-o conferinta de presa trei proiecte castigatoare. Organizarea acestui concurs a fost posibila datorita faptului ca Administratia Fondului Cultural National (AFCN) si-a aratat disponibilitatea de a-l finanta. Proiectele au vizat remodelarea zonei platoului de marmura, transformarea strazii Unirii in strada pietonala si remodelarea Pietei Iuliu Maniu.
Scopul concursului a fost selectarea celei mai bune solutii. Au fost premiate trei proiecte. Radu Capilnasiu spune ca au mai fost cateva proiecte, care nu au mai intrat in concurs din cauza ca arhitectii au intarziat la jurizarea proiectelor si, in consecinta, nu au mai fost luate in considerare. Acesta sustine ca juriul a stabilit sa nu acorde premiul intai, deoarece „au existat anumite lipsuri in aceste proiecte din punct de vedere al tratarii ca si un proiect care trebuie integrat intr-un oras”. „De exemplu, amplasezi o fantana arteziana, faci o alee pietonala etc, fara sa se tina cont si de functionalitatile orasului. Deci, tocmai pentru ca existau aceste minusuri, nu s-a acordat premiul intai. Pentru a nu ne obliga sa preluam in integralitate proiectul care ar fi obtinut locul intai si pentru realizarea studiului de fezabilitate sub forma respectiva, juriul a considerat ca ar fi mult mai bine ca din aceste proiecte sa alegem componentele cele mai bune si sa le prindem intr-un plan urbanistic zonal pentru acest areal, zona ultracentrala, astfel incat sa avem o lucrare cat mai buna si conform nevoilor si asteptarilor zalauanilor”, explica Radu Capilnasiu.
Un zalauan se numarar printre castigatori
Ca urmare a analizarii propunerilor depuse de ofertanti, juriul a acordat premiul II, premiul III si o mentiune. „Cuantumul premiilor acordate este: 18.000 lei pentru premiul II, 11.000 lei pentru premiul III si 4.000 lei mentiunea. Premiul intai ar fi fost in valoare de 25.000 de lei”, subliniaza Capilnasiu. Cele trei persoane care se afla in spatele proiectelor sunt trei arhitecti din orasele Cluj-Napoca si Curtea de Arges. Unul dintre arhitecti este zalauanul Andrei Nejur, fiul sotilor Doina si Mircea Nejur, cei care au construit Catedrala Sfanta Vineri din Zalau.
Pentru ca proiectele castigatoare sa fie vazute de cetatenii Zalaului, Radu Capilnasiu a anuntat ca le va expune in incinta Primariei, eventual in zona de relatii cu publicul. De asemenea, proiectele mai pot fi vazute pe site-ul primariei www.zalausj.ro la sectiunea anunturi publice/concurs de solutii.
Centrul vechi se vrea un loc de promenada cu terase
Proiectele surprind in imagini circulatia deviata prin subteran sau la suprafata, spatii comerciale pentru terase, banci pentru odihna, fantani arteziene precum cele din Piata Matei Corvin din Cluj-Napoca, spatii de joaca sau loc de promenada si piste pentru biciclisti. „Primul pas a fost facut, idei sunt, acum urmeaza ca ideile sa fie incluse in Proiectul Urbanistic Zonal, apoi studiul de fezabilitate si la urma propunerea proiectului spre finantare” spune primarul Capilnasiu.
Proiectul care a luat mentiune a fost realizat de firmele SC Ars Longa SRL si SC Quad Studio SRL din Cluj Napoca, arhitectul fiind Flaminiu Talos. Acest proiect a fost considerat cel mai scump de pus in practica, dar, pe de alta parte, si cel mai ecologic. Flaminiu Talos a dispus pe platoul de marmura un mic lac, copaci pe toata suprafata platoului si alei. Acesta a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca proiectul lor a avut idei bune care ar fi trebuit promovate. „Proiectul nostru a fost cel mai eco. Am proiectat multa verdeata pe platoul de marmura, am proiectat de asemenea valea Mesesului, care trece pe sub piata Iuliu Maniu si ajunge sa se intersecteze cu valea Zalaului in zona hotelului Porolissum; sa fie scoasa la suprafata si sa traverseze din piata Iuliu Maniu pe mijlocul strazii Unirii, pana in piata 1 Decembrie (platoul de marmura). Am vrut un parc mai futurist langa Consiliul Judetean, etc. Nu am contestat premierea. Proiectul nostru cred ca era cel mai costisitor si acesta a fost un motiv pentru care probabil nu a primit premiu”, explica Flaminiu Talos.
Radu Capilnasiu a recunoscut ca proiectul care a luat mentiunea este foarte frumos, doar ca este foarte scump. De asemenea, Capilnasiu spune ca spatiul verde de pe platou ar fi un spatiu inchis, unde nu se mai pot organiza evenimente. „Avem nevoie ca piata 1 Decembrie sa fie un spatiu deschis, deoarece pe platou mai organizam diferite evenimente, iar spatiul respectiv este cel mai accesibil publicului”, subliniaza Radu Capilnasiu.