Sindicatul Politistilor si Vamesilor „Pro Lex” anunta ca politistii – care nu au dreptul, prin lege, sa faca greva – vor protesta, incepand din 15 septembrie, prin „meticulozitate” si „exces de zel”, iar politistii comunitari si vamesii vor adera la greva programata in 5 octombrie.
„Sindicatul «Pro Lex» adera la formele de protest generale ale bugetarilor. Astfel, membrii de sindicat din politie, fara a incalca in vreun fel legea, vor pune accent pe calitatea si meticulozitatea rezolvarii cazurilor, fara a tine cont de acoperirea deficitului de personal si de factorul timp”, a anuntat, sambata, liderul „Pro Lex” Vasile Lincu.
Nuantandu-si declaratia, acesta a precizat ca, in ultimii ani, din cauza numarului tot mai mare de posturi neocupate in sistem, politistii „nu au neglijat neaparat calitatea muncii lor, dar au cautat sa rezolve cat mai multe cazuri intr-un timp cat mai scurt, punand accent pe cantitate, si nu pe calitate”.
Intrebat ce presupune concret aceasta forma de protest, Lincu a precizat ca politistii nu vor mai pleca la un caz nou anuntat prin statie decat dupa ce vor fi terminat lucrul la cel la care se afla in momentul anuntului. „Daca, spre exemplu, ar fi fost doua echipaje in loc de unul, cel de-al doilea s-ar fi putut duce sa rezolve cazul nou, iar agentii care lucreaza la un caz l-ar putea solutiona pe indelete, fara sa se grabeasca, asa cum faceau pana acum”, a spus Lincu. Acesta a facut un apel la politistii din intreaga tara sa nu mai faca ore suplimentare decat din dispozitia scrisa a sefului – aceasta fiind singura situatie in care ele ar fi platite – si sa faca asa-numitele cercetari la fata locului „cu maxima scrupulozitate”.
Lincu a mai anuntat ca, din 15 septembrie, politistii nu vor mai suporta din buzunarele proprii cheltuielile de carburant, cele pentru consumabile si nu vor mai merge la serviciu cu masina proprie.
Motivul nemultumirii „Pro Lex” este legat de prevederile din proiectul legii salarizarii unitare, care nu ar respecta, in opinia lui Lincu, intelegerea intre sindicat si Executiv.
In afara de politisti, care reprezinta un numar relativ mic din cel al membrilor „Pro Lex”, politistii comunitari si vamesii afiliati la organizatia sindicala vor protesta si ei prin „exces de zel” si, in plus, vor adera la greva generala din 5 octombrie.
La conferinta de presa de sambata a participat si Elena Georgescu, reprezentant al Federatiei Nationale Sindicale „Justitia”. Aceasta a anuntat ca personalul auxiliar din justitie este solidar cu protestul judecatorilor, astfel ca activitatea cu publicul in instante va fi cvasi-blocata, ca si pana acum, pe termen nelimitat, pana la rezolvarea problemelor din sistem.
Mai multe federatii sindicale s-au constituit, joi, intr-o alianta a bugetarilor si au anuntat ca vor picheta sediul Parlamentului in 15 septembrie si vor face o greva generala de o zi, in 5 octombrie, refuzand apoi sa se implice in organizarea alegerilor prezidentiale.
Reprezentantii bugetarilor din invatamant, sanatate, administratie publica, politie spun ca proiectul legii unice de salarizare a fost negociat initial cu sindicatele intr-o forma, iar in final a aparut o alta forma, toti bugetarii fiind nemultumiti de grila unica.
Alianta bugetarilor cere Guvernului sa nu isi asume raspunderea in fata Parlamentului pe actualul proiect al legii unice de salarizare si sa renegocieze actul normativ astfel incat toti bugetarii sa aiba salarii decente si sa se tina cont de principiile asumate in urma cu trei luni, cand a inceput negocierea pe aceasta lege.

De asemenea, membrii Aliantei bugetarilor cer stoparea disponibilizarilor in sistemul bugetar si spun ca nu accepta concediul fara plata propus de Guvern.