Locatarii fostului E24 picheteaza in aceasta dimineata sediul E.ON Gaz la Targu Mures. Azi se implinesc doi ani de la explozia care a distrus blocul din cartierul Dumbrava Nord. Doi tineri au murit si 19 familii si-au pierdut intr-o clipa toata agoniseala de-o viata din cauza unei scurgeri de gaze. Pana acum, demersul in instanta al locatarilor impotriva E.ON Gaz a fost amanat la fiecare infatisare
Hotarati sa recupereze macar ce au avut pana la nefericitul eveniment, locatarii fostului E24 au organizat azi, cand se implinesc doi ani de la tragicul accident, o actiune de protest la Targu Mures, in fata sediului central E.ON Gaz Romania intre orele 11,00 si 12,00. Au solicitat autorizatia primariei Targu Mures iar vineri au primit raspunsul favorabil. Nu au fost despagubiti nici pana in ziua de azi si nu vor renunta pana cand vor primi inapoi ce-au pierdut. Cele 19 familii au inchiriat un autocar si au mers azi sa vada ce fel de oameni sunt la conducerea companiei. „Nu mai suportam, trebuie sa facem ceva. Au trecut doi ani si nu s-a intamplat nimic, procesul in sine cu E.ON nici n-a inceput de fapt, a fost amanat la fiecare infatisare pe baza de procedura”, precizeaza pagubitii intr-o sedinta pe care au avut-o vineri seara pentru a stabili ultimele detalii cu privire la miting.
Locatarii fostului imobil au incercat sa ajunga la o rezolvare amiabila in ceea ce priveste despagubirile cerand o intalnire cu conducerea E.ON pentru data de 9 septembrie a.c. Au fost refuzati insa de conducerea E.ON Gaz spunandu-li-se ca „ancheta nu a fost facuta corect. Au refuzat orice intelegere pe motiv ca nu se considera vinovati. Noi toti am fost proprietari acolo iar acum stam in chirie”, au precizat cei prezenti la sedinta de vineri seara. La mitingul de azi cele 19 familii isi vor cere locuintele inapoi.
„Acum ar fi avut 16 ani”
In acea dimineata de 14 septembrie, doi tineri si-au pierdut viata. Paul Salajan de 21 de ani si Diana Satmari de numai 14 ani au plecat dintre noi mult prea devreme. Azi, mama Dianei, Aurora Satmari, are camera impanzita de poze cu fiica sa, primul nascut. Cu ochii in lacrimi a povestit prin ce trece acum, la doi ani de cand si-a ingropat fiica. „Nu este zi sa nu ma gandesc la ea, tot astept sa vina de undeva. Acum ar fi avut 16 ani. Cealalta fiica, Laura, care a supravietuit, a suferit sapte operatii. Din septembrie pana in noiembrie 2007 am stat cu ea in spital in Cluj. Acum are handicap de gradul I, merge greu, ambele picioare i-au fost fracturate, la fel si bazinul. A fost prinsa sub daramaturi. Trece in clasa a VIII-a. Timp de un an am dus-o cu taxiul la scoala, acum mai merge tatal ei cu ea, care a ramas in tara si este asistentul ei social, primind o indemnizatie de 570 de lei pe luna. El era in Italia cand a avut loc explozia. Eu lucrez ca agent de paza la Directia de Paza si Protocol. Acum stam intr-un apartament ANL cu doua camere, insa aici ma simt ca un strain. E o diferenta ca de la cer la pamant. Platim 96 de lei chiria pe luna, contractul fiind incheiat pe cinci ani, dupa care putem fi dati afara. De la E.ON Gaz am primit, chiar dupa explozie, niste bani. Pentru un adult s-au acordat 20.000 de lei, pentru un minor 10.000 de lei, dar nu mai mult de 73.000 de lei pentru o familie indiferent de numarul de membri. Au zis ca sunt pentru a ne putea inchiria o locuinta, sa putem trai. I-am lasat intr-un depozit bancar, tot am sperat ca ne vor mai da pentru ca cu banii aia nu ne-am putut cumpara alt apartament. Cel in care stateam avea doua camere, o suprafata de 54 de metri patrati. Nu am reusit sa recuperez nimic, stateam la parter. Alti vecini macar si-au recuperat hainele”.
Proces taraganat
In urma anchetei procurorilor salajeni, finalizata in septembrie 2008 au fost trimisi in judecata sapte dintre angajatii sucursalei Zalau a E.ON Gaz care au fost cercetati avand calitatea de invinuiti. Pagubitii ii cer acum companiei contravaloarea apartamentelor si a bunurilor distruse in explozie, plus daune morale. Procesul s-a tot taraganat astfel ca a fost mutat de la Judecatoria Zalau la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj apoi la Oradea de unde a ajuns la Bucuresti, la Curtea Constitutionala. Asta dupa ce avocatii inculpatilor au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate. Pana acum au avut loc trei infatisari in Zalau si doua in Oradea.
Si-au plans singuri mortii
Dupa doi ani de durere, oamenii s-au intors ieri la locul unde a fost blocul E24. Cu sufletele pline de durere au spus o rugaciune pentru cei doi tineri care si-au pierdut viata prinsi sub daramaturi si au aprins lumanari, cu cerdinta ca deasupra tuturor e un Dumnezeu care le va face dreptate. Mai spera si ca justitia va fi de partea lor. Nici un reprezentant al autoritatilor publice locale nu a fost prezent la comemorare.
Tragedia E24 – doi ani de calvar
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...