Guvernul va initia un proces de restructurare, comasare sau desfiintare a companiilor cu capital integral de stat si a regiilor autonome, dupa modelul aplicat la agentiile guvernamentale, pentru a limita pierderile acestora, cifrate la sfarsitul anului trecut la un total de peste 4,8 miliarde lei. Procedurile de restructurare a companiilor si regiilor de stat vor incepe in perioada imediat urmatoare, dupa adoptarea in Parlament a legii de reorganizare a agentiilor guvernamentale, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Conform unui document guvernamental, numarul companiilor nationale si regiilor autonome care au inregistrat pierderila sfarsitul anului trecut s-a ridicat la aproape 180 de structuri, cu o cifra de afaceri cumulata de 18 miliarde lei.
Cele mai mari pierderi nete au fost inregistrate, conform documentului obtinut de MEDIAFAX, de:
CFR (782,2 milioane lei),
RADET (659,6 milioane lei),
Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin Baia Mare (372 milioane lei),
CN Huilei (351,1 milioane lei),
Electrocentrale Bucuresti (345,5 milioane lei),
Termoelectrica (344,7 milioane lei),
CFR Calatori (260 milioane lei),
Electrica Serv (180,6 milioane lei),
CFR Marfa (169,4 milioane lei).
In topul companiilor cu pierderi mai figureaza CET Iasi (117,3 milioane lei), Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (103,7 milioane lei), CET Brasov (103,6 milioane lei), Societatea Nationala de Radiocomunicatii (97,7 milioane lei), Electrocentrale Deva (77,8 milioane lei), Electrificare CFR (57 milioane lei), Romarm (55,7 milioane lei). Lista este completata de alte companii, precum Societatea Nationala a Carbunelui (36,8 milioane lei), Societatea Nationala Imbunatatiri Funciare (36,7 milioane lei), SN Lignitului Oltenia (29,8 milioane lei), Compania Nationala a Cuprului (6,9 milioane lei), Tarom (6,3 milioane lei).
Potrivit acordului stand-by cu FMI, intreprinderile cu capital majoritar de stat sau la care statul este unic actionar trebuie monitorizate pentru imbunatatirea performantelor, care trebuie sa se regaseasca in ultima instanta in reducerea arieratelor intre companii, reducerea arieratelor in economie si cresterea profitabilitatii.
Companiile si regiile de stat cu pierderi de peste 1 mld.euro, restructurate
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...