Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj este verificata in aceasta perioada de Curtea de Conturi, principalul obiectiv al controalelor fiind suprapunerile de baze de date din diverse domenii de activate pentru descope-rirea neregularitatilor in decontarea serviciilor medicale, a informat ieri presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, dr. Mariu Tautu.
Potrivit datelor prezentate de Marius Tautu, suma totala pe care CAS Salaj o are de recuperat pe anul 2013 ajunge la 85.717 lei.
Din totalul de 113 medici de familie din judet, la 103 s-au descoperit nereguli in urma controalelor in privinta eliberarii de retete pe anul 2013 pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, care ar avea, de fapt, venituri mai mari. In mod normal, pensionarii care au venituri numai din pensii sub 700 de lei beneficiaza de o facilitate de decontare a acestor retete care pot fi prescrise doar de medicii de familie.
„Este posibil ca in aceasta situatie sa intalnim vinovat nu numai medicul de familie, ci si pensionarul care declara aceasta pensie, sub 700 de lei pe luna. Medicul de familie are obligatia ca, in momentul in care prescrie o astfel de reteta, sa solicite pensionarului o declaratie pe proprie raspundere privind veniturile realizate din pensii si o copie dupa ultimul talon de pensii. Pe baza acestor documente, medicul de familie elibereaza sau nu reteta pentru acesti pensionari. In situatia in care medicul de familie detine toate documentele care ii confera dreptul de a elibera aceasta reteta, vinovatia planeaza asupra acelui pensionar care a declarat in fals cuantumul pensiei, urmand ca noi sa recuperam aceste sume fie de la medicul de familie vinovat in aceasta situatie daca nu are toate documentele necesare, fie de la pensionarul in cauza”, a explicat presedintele CAS Salaj.
Suma pe care CAS Salaj o are de recuperat in aceste cazuri se ridica la 44.863 de lei.
Nereguli privind serviciile
prestate la bolnavii internati
O alta situatie intalnita in care se impune recuperarea sumelor de catre CAS Salaj sunt retetele eliberate in ambulatoriu pe perioada spitalizarii, lucru nepermis pe perioada spitalizarii bolnavului. Situatia a fost intalnita in cazul a 66 de medici de familie si 31 de medici specialisti, iar suma care urmeaza a fi recuperata este de 31.350 de lei.
„Pe perioada spitalizarii, bolnavul internat in spital beneficiaza de tratament acordat de catre spital. In aceasta perioada de spitalizare nu este permisa eliberarea de retete in ambulatoriu, indiferent ca e vorba de medicul specialist sau de medicul de familie, nu este posibila prescrierea de investigatii paraclinice in ambulatoriu, si nu se pot da consultatii de specialitate sau de la medicul de familie instop_coloana ambulatoriu pe perioada spitalizarii a bolnavului. Toate acestera sunt obligatia spitalului de a fi acordate bolnavului pe perioada spitalizarii”, informeaza Marius Tautu.
CAS Salaj are de recuperat si 5.751 de lei de la medicii si furnizorii care au prestat servicii in ambulatoriu pacientilor internati, desi pe perioada spitalizarii bolnavul nu poate obtine servicii in ambulatoriu clinic. Astfel, 17 medici specialisti vor fi nevoiti sa plateasca, in total, 660 de lei, iar sase furnizori de servicii medicale paraclinice vor trebui sa plateasca 5.091 de lei.
Banii vor fi recuperati
in urmatoarele doua luni
In momentul de fata CAS Salaj se afla in faza de a notifica furnizorii respectivi privind sumele care urmeaza sa fie recuperate. O parte din aceste sume vor fi recuperate in luna aprilie anul acesta, o parte vor fi recuperate in luna mai. La toate aceste sume vor fi adaugate acele penalitati de majorare si intarziere privind creantele fiscale, dupa Codul fiscal.
Saptamana aceasta, toti furnizorii vor intra in posesia notificarilor din partea CAS Salaj. Sumele vor fi recuperate de la furnizori prin retinerea banilor, conform legislatiei (este vorba de prima plata care urmeaza a fi facuta furnizorului respectiv). In ceea ce priveste sumele ce trebuie recuperate de la persoane fizice, bolnavii care vor fi gasiti pasibili de plata vor trebui sa vina la casieria CAS Salaj sa plateasca cash suma datorata.
Retete pentru morti
CAS Salaj are de recuperat suma de 3.753 de lei pentru retete eliberate pentru pacienti decedati. Este vorba de un medic de familie ce a eliberat o reteta in valoare de 70 de lei si de 12 farmacii care au eliberat retete in valoare de 3.683 dupa ce tilularii acestora au murit.
Intrebat pe ce baza au eli-berat farmaciile retetele, presedintele CAS Salaj a explicat ca „este vorba de scoaterea acestor retete de catre apartinatori. Medicul a prescris reteta in perioada de viata a bolnavului respectiv, iar apartinatorii au luat reteta si s-au dus la farmacie. Aici, toate situatiile vor fi verificate reteta cu reteta pentru a vedea cine este persoana care a ridicat acele medicamente. La elibe-rarea unei retete persoana in cauza, titularul retetei sau apartinatorul, trebuie sa-si treaca documentele de identificare pe acea reteta. Vor fi ve-rificate aceste retete si vom vedea cine le-a eliberat.”