iunie 23, 2025

Afaceristii salajeni arestati cer sa fie judecati in libertate

imagine-articol0_39465

Cei opt oameni de afa-ceri salajeni arestati in noaptea de sambata spre duminica pentru evaziune fiscala si crima organizata au cerut ieri sa fie judecati in libertate. Ei contesta decizia Tribunalului Salaj de arestare preventiva pentru 29 de zile si au inaintat recurs la Curtea de Apel Cluj. Instanta nu a publicat deocamdata un termen pentru judecarea recursului.
Fostul politist sat-marean Nicoara Pavel, considerat unul dintre „fondatorii” retelei de crima organizata este singurul din grupul de arestati care nu a contestat decizia Tribunalului Salaj.
Cu exceptia lui Nicoara Pavel, toti ceilalti opt arestati sunt salajeni. Nicoara Pavel este un fost politist din Tasnad, care impreuna cu Chira Sebastian, al carui nume se regaseste legat de o firma zalauana fara notorietate, au pus bazele retelei de firme fantoma.
Galis Ioan si cumnatul sau, Huluban Ioan, sunt administratori ai firmelor de transport Eurocard 2000 si Eurocard 2007 din Zalau.
Biris Gavril este unul dintre administratorii firmei de transport Ritorsa Trans din Simleu Silvaniei. A fost membru PSD si consilier judetean pe lista USL dupa alegerile din iunie 2012.
Baidoc Marinel, asociat cu Biris Gavril la firma Ritorsa Trans, este un fost politist.
Boita Emil, Boer Vasile Valer si Dejeu Gheorghe Dorel sunt tot „afaceristi” salajeni, insa numele lor nu sunt asociate cu firme de notorietate.

Cazuri spectaculoase

recente de cercetati in libertate
În Salaj avem un istoric recent de cazuri spectaculoase de persoane retinute de procurori si arestate preventiv, pentru ca apoi sa fie judecate in stare de libertate.
Medicul Mircea Sorin Pasca, seful cabinetului de expertiza medicala pentru acordarea gradelor de handicap si a pensiilor de invaliditate, a fost retinut in ianuarie. Procurorii au adus probe ca acesta a luat mita de 121 de ori in 11 zile. Tribunalul Salaj a decis ca nu este pericol public si este cercetat in stare de libertate.
Si in cazul camatarilor din Jibou din primavara anului trecut, cei opt retinuti de procurori au fost eliberati dupa o perioada de arest preventiv si sunt judecati si ei in stare de              libertate.
Si in cazul politistilor jibouani prinsi in 2010 in flagrant de „mascati” si acuzati de furt de motorina in forma continuata, cei cinci inculpati au fost judecati in stare destop_coloana libertate, pana cand instanta s-a pronuntat, in 30 decembrie 2013.

Perchezitii noi pentru

evaziune fiscala in Salaj
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Targu Mures impreuna cu ofiteri de politie judiciara si inspectori din cadrul Directiei Generale Antifrauda au efectuat un numar de 20 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Salaj, Mures, Bistrita Nasaud, si Bihor, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari infractionale specializate in infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani. La sediul DIICOT – Targu Mures au fost audiate ieri 15 persoane, a anuntat DIICOT intr-un comunicat

Retea pentru eludarea platii TVA
DIICOT ii suspecteaza pe membrii gruparii organizate ca in perioada 2012 si pana in prezent, prin intermediul a trei societati comerciale de pe raza judetului Mures, controlate de mai multi cetateni sirieni, au aprovizionat mai multe firme cu marfa achizitionata din spatiul intracomunitar, in valoare de peste 6,8 milioane de lei, prin interpunerea altor societati comerciale din judetul Bistrita Nasaud. Aceste societati comerciale functionau, in principal, pentru realizarea scopului ilicit, de fraudare a bugetului de stat, respectiv pentru inregistrarea achizitiilor din spatiul intracomunitar, solicitate de cetatenii sirieni si prin emiterea de facturi catre firmele detinute de acestia, care fiind inregistrate in evidenta contabila a beneficiarilor reali, permiteau deducerea TVA-lui aferent acestor achizitii  (apro-ximativ suma de 1,6 milioane lei stabilita pana la aceasta data). Ulterior, societatile interpuse nu plateau TVA-ul aferent vanzarilor fictive catre societatile cetatenilor sirieni, ajungand sa acumuleze datorii semnificative catre bugetul de stat, motiv pentru care au fost aduse in stare de insolventa de catre administratorii de fapt, explica DIICOT modul de actiune al gruparii.