Din 9 iulie, data în care a fost adoptată în Camera Deputaţilor, Legea carantinării e subiect de dispută şi negocieri între politicieni. Social democraţii au acuzat Guvernul că a trimis un proiect de lege plin de “orori juridice”, în timp ce şeful statului i-a atenţionat că tergiversarea Legii carantinei poate să coste viaţa a zeci, poate chiar a sute de români.

Mai bine de trei zile actul normativ a fost dezbătut de Comisia juridică din Senat. Miercuri noaptea, proiectul a fost votat pe articole, iar azi, 16 iulie, la ora 12.00, acesta ar fi trebuit să intre la votul final, Senatul fiind în acest caz forul decizional. Doar că şedinţa Senatului a fost suspendată până la definitivarea proiectului privind carantinarea şi izolarea în Comisia juridică. Intre timp, numărul deceselor şi al cazurilor noi de îmbolnăvire cu covid-19 creşte de la o zi la alta.

După modificările aduse de senatori Legii carantinei, izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină, pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile. Aceştia vor avea însă dreptul să conteste în instanţă măsura izolării. Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate. Potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, următoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti, exercitarea liberă a credinţei religioase. De asemenea, Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie.