Afirmand ca laptele cumparat din magazine nu e natural, ministrul Agriculturii si-a aprins paie in cap.
Afirmatia lui Stelian Fuia,ministrul Agriculturii de la inceputul saptamanii trecute si anume ca “Foarte mult din laptele pe care il cumparam din magazin, de fapt, este facut din lapte praf, deci nu este lapte natural” a starnit aprinse controverse in randul producatorilor de lapte, a procesatorilor si nu in ultimul rand al autoritatilor. La rampa a iesit Radu Roates, presedintele Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) care a declarat marti ca “Laptele de consum comercializat pe piata romaneasca este obtinut doar din lapte proaspat provenit de la fermele comerciale sau din gospodariile populatiei”
In sprijinul spuselor presedintelui ANSVSA a venit si Dorin Cojocaru, director general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui care sustine ca “Laptele de consum existent pe piata este obtinut in totalitate din lapte proaspat, iar in alte produse lactate precum sana, iaurt, branzeturi este posibila folosirea laptelui praf intr-o proportie de 30 la suta, dar numai in perioada 1 noiembrie-1 martie, cand productia de lapte este mai scazuta. Pe de alta parte nu exista o logica din punct de vedere economico-financiar, in conditiile in care laptele produs de laptele praf este mai scump decat cel facut din lapte proaspat pentru ca trebuie sa treaca prin doua procese tehnologice” a mai spus Cojocaru. Roates s-a aratat surprins de declaratiile ministrului Agriculturii, considerand ca oficialul MADR nu detine consilieri de cea mai buna calitate .”Ma intriga aceste declaratii, probabil pentru ca exista o consiliere care nu este de cea mai buna calitate. Acea persoana sau acel grup de oameni din minister nu este cel mai bine pregatit, daca poate sa sustina astfel de declaratii” Se stie ca Romania a primit o derogare pana la finele lui 2013, de a pune pe piata nationala, dar si de a folosi lapte neconform de catre industria de procesare, respectiv lapte provenit din gospodariile populatiei si din fermele mici care detin 4-5 vaci. Acesta insa e tot lapte natural si nu are nici in clin nici in maneca cu laptele praf.
Cum s-ar zice, ministrului Agriculturii i-a scapat porumbelul. Si poate n-ar fi fost gaura in cer daca pentru “vina imaginara” n-ar fi dat vina pe autoritati si pe legislatie. Chiar si parlamentarii i-au sarit in cap, acuzandu-l ca a creat panica in randul consumatorilor de lapte. O sa-l ierte lumea, ca e tanar si…nepriceput.
In Salaj nu se foloseste laptele praf
Mircea Martin, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj afirma ca in judetul nostru exista patru unitati de procesare a laptelui (Agromec Crasna, VioMil Zalau, Calion Jibou si la Valcau de Jos),dar ca niciuna din aceste unitati nu foloseste laptele praf in obtinerea laptelui pentru comercializate. Fiecare unitate are angajat un medic veterinar, care supravegheaza si controleaza procesul de productie. “Am sti si noi daca s-ar folosi laptele praf, pentru ca legislatia permite ca in perioada de iarna sa se foloseasca laptele praf in obtinerea produselor lactate, in proportie de 30 la suta, dar nu se foloseste pentru laptele livrat la comercializare, pentru ca nu merita din punct de vedere financiar. Procesatorii prefera alte metode mai putin costisitoare”.
Cumparatorul e bine sa stie
Dupa atata valfa facuta in jurul laptelui comercializat am vizitat si noi, insotiti de inspectori de specialitate mai multe unitati de comercializare a laptelui din municipiu. Am verificat produsele de la opt firme de procesare si comercializare a laptelui. Nici pe o eticheta nu am gasit ca produsul ar contine lapte praf. Singurul ingredient era “lapte natural”. Pe eticheta se mai mentiona procentul de grasimi, proteine, glucide etc. Totodata se specifica: lapte pentru consum, standardizat, ceea ce inseamna, potrivit lui Mircea Martin, stabilirea gradului de grasime -1,5 ,2,5, 3,5 la suta, omogenizat, trecut prin centrifuga tot pentru omogenizarea particulelor de lipide, si pasteurizat, adus la o temperatura ridicata, dar sub 100 de grade Celsius si racit brusc. Potentialul cumparator poate sesiza Protectia Consumatorului, ori inspectorii DSVSA daca gaseste inscrise pe etichete alte ingrdiente in afara de “lapte natural”.
Ministrul Agriculturii pierde razboiul laptelui
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...