Ultima propunere a guvernului de a reduce despagubirile catre mostenitorii fostilor proprietari la 15 la suta din valoarea imobilelor, fie ele cladiri sau terenuri, este vehement contestata. Propunerea vine chiar si in conditiile in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut ca in termen de doi ani Romania sa solutioneze definitiv problema proprietatilor confiscate de comunisti, decizie care vine in urma nenumaratelor dosare care au ajuns spre solutionare la acest organism international. Mai mult, expertii au cerut ca despagubirile da fie in mare proportie banesti si nu in actiuni la Fondul Proprietatea. Statul roman, prin Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a ales de la bun inceput o solutie de mijloc, care teoretic ar fi trebuit sa functioneze. Practic nu s-a intamplat asa. Statul a garantat cu societati nationale extrem de puternic cum ar fi Romgaz, Electrica sau Hidroenergetica si orice pagubit care nu a intrat in posesia terenului sau imobilului confiscate abuziv a devenit actionar al unei dintre aceste companii nationale, obtinand anual contravaloarea dividendelor pe care le detine. Sau nu.
“Decizia ca cineva sa mearga pentru despagubiri la ANRP, institutie care gestioneaza Fondul Proprietatea apartine Comisiilor locale de Fond Funciar, iar asta se intampla daca, de pilda, o primarie nu are teren suficient sau daca imobilul solicitat este imposibil de restituit in natura. Dosarele ajung la Prefectura, iar noi le transmitem catre ANRP si acolo se procedeaza la realizarea unei expertize si se acorda despagubiri” a declarat Vasile Caraba”, jurist in cadrul Institutiei Prefectului Salaj. Teoretic asa ar trebui sa functioneze in lipsa de altceva. Practic, oamenii sunt foarte sceptici si nemultumiti , desi protestele lor au ajuns mai departe de comisiile locale de fond funciar. Fondul Proprietatea este o solutie contestata de aproape toti pagubitii comunismului sau mostenitorii lor, iar asta pentru ca ANPR este un fel de loterie nationala, desi, teoretic, toti cei inscrisi pe lista ar trebui sa aiba sa aiba un cantig, chiar daca in infinite transe.
1120 de solicitari pentru cladiri si 542 de solicitari pentru terenuri
In Salaj au fost inregistrate circa 1120 de solicitari pentru retrocedarea unor cladiri confiscate de comuisti, conform Legii nr.10/2001. Doar 63 dintre aceste cereri au fost solutionate prin restituirea in natura. 453 de cereri s-au solutionat prin despagubiri si compensari, 402 cereri au fost respinse iar 59 de solicitari au ajuns la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii pentru despagubiri prin Fondul Proprietatea. In cazul restituirii terenurilor, in perioada 30 noiembrie 2006-27 martie 2012 au fost depuse 542 de dosare care fac obiectul legilor fondului funciar. Unele dintre ele au fost trimise la primarii pentru completari, dar in jur de 500 insa au ajuns catre Fondul Proprietatea, fond in care pagubitii nu mai au incrdere. Asta cu atat mai mult cu cat premierul Ungureanu a dat cu bata-n balta, propunand reducerea despagubirilor la 15 la suta din valoarea imobilelor. Curat murdar, vorba stim noi cui.