Laptele recoltat in mod traditional de crescatorii de animale, adica muls in sistar, va fi interzis in piete incepand cu anul viitor. Si asta pentru ca Romania trebuie sa se alinieze normelor Uniunii Europene in ceea ce priveste ca-litatea produselor lactate.
Asta seamana cu directivele UE de acum cativa ani privind asomarea porcului inainte de sacrficare. Nimeni nu si-a pus atunci problema asomatoarelor. Tin minte ca in Salaj erau vreo trei asomatoare pentru aproximativ 40.000 de guitatori care se sacrifica anual de Craciun. Directiva n-a mai fost bagata in seama de detinatorii de porci, tocmai pentru faptul ca nu au fost pregatiti din timp pentru o astfel de actiune.
Revenind la laptele conform, micii fermieri sunt nevoiti sa faca investitii serioase, pentru ca mulsul trebuie facut cu mulgatoare electrice, iar laptele racit cu ajutorul unor racitoare speciale. Numai ca un aparat de muls costa intre 3.000 si 7.000 de euro, in functie de capacitate si de ene-rgia electrica folosita (trifazica, monofazica), iar un tanc de racit laptele costa intre 4.000 si si 10.000 de euro. Impactul masurilor se anunta a fi unul major, si asta pentru ca cele doua milioane de vaci din Romania se afla in genere in ferme mici, a caror productie nu motiveaza achizitionarea aparatului de muls si a tancului de racire.
Ioan Chereches, seful Oficiului de Ameliorare si Reproducere in Zootehnie Salaj, opineaza ca micii producatori de lapte, cei cu doua trei vaci, vor comercializa produsul acasa sau pe drum spre piata. Si asta pentru ca micii fermieri care aduc laptele la piete vor fi nevoiti sa prezinte un certificat de conformitate bazat pe un set de analize care costa aproximativ doua milioane de lei vechi. Numai ca nu prea exista laboratoare care sa certifice daca laptele este conform, adica daca masa microbiana depaseste limitele conformitatii. O sa o patim ca si cu aflatoxina, care din lipsa laboratoarelor a fost vehiculata in fel si chip, ba exista, ba nu exista. A trebuit sa facem analize la laboratoarele din strainatate. Pentru multi dintre micii producatori de lapte, aceasta masura va duce la taierea profitului si, in final, la faliment. Pentru ca nu suntem pregatiti pentru o astfel de…intorsatura. S-ar putea insa ca aceasta masura (minune), la fel ca asomarea, sa tina trei zile.
Laptele muls in sistar va fi interzis in piete
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...