Primarii cu dare de mana se pot indupleca sa prelungeasca existenta patrupedelor cat ii lasa inima

Citadin invita zalauanii sa adopte 17 caini
Responsabilitatea cainilor fara stapan in Zalau o poarta firma Citadin, care se ocupa, printre altele, cu capturarea, sterilizarea, crotalierea, deparazitarea sau, daca este cazul, eutanasierea cainilor comunitari. Purtatorul de cuvant al Citadin, Paul Maghiu, spune ca, deocamdata, legislatia privind soarta cainilor comunitari nu a intrat in vigoare, dar, daca va intra, Citadin se va conforma si va actiona in spiritul legii.
In prezent, in adapostul de caini de la numarul 28 de pe strada Fa-bricii vietuiesc saptesprezece animale. Dintre acestea, majoritatea vor fi tratate si asteapta persoane doritoare sa le adopte. Procentul de adoptie al cainilor comunitari a crescut in ultimii zece ani de la 0,1-0,2 la suta pana la sapte-opt la suta.
Adapostul pentru cainii fara stapan functioneaza in Zalau din aprilie 2002 si are o capacitate totala de 55 de locuri, precizeaza Paul Maghiu. Cainii vagabonzi sunt preluati de pe strazi, dusi in boxa de primire a serviciului de ecarisaj al Citadin, dupa care incepe selectia animalelor, in functie de rasa, varsta si probleme de sanatate. Cainii cu boli incurabile sunt eutanasiati. Cei sanatosi sunt deparazitati, sterilizati si crotaliati, pentru a fi luati in evidenta, subliniaza purtatorul de cuvant al Citadin.

Lucian Bode, despre inconsecventa USL privind eutanasierea cainilor fara stapan
Cu numai cateva zile in urma, deputatul PDL de Salaj Lucian Bode a facut referire la situatia creata dupa ce un copil de patru ani si-a pierdut viata dupa ce a fost muscat de caini in Bucuresti, acuzand USL de inconsecventa. „Dupa o nenorocire care nu trebuia sa aiba loc, iata ca guvernantii incep sa se invarta in jurul cozii. Incep sa rediscute proiecte de lege de modificare a OUG 155-2011, cea care reglementa posibilitatea eutanasierii cainilor fara stapan. In 2011 au fost terorizati toti parlamentarii PDL, dar va spun ce am patit eu. Am primit peste 5.000 de mailuri de la asociatiile pentru protectia animalelor, care mi-au blocat casuta postala. Mi-au facut un cont de Facebook cu poza mea, cu numele meu, in care au postat poze cu caini spanzurati si beliti sugerand ca eu as fi marele sustinator al acestor atrocitati. Acesti oameni au fost platiti de catre cei interesati, au fost sustinuti politic de catre USL. Pentru ca in Parlament nu intra cine vrea si cand vrea, au fost adusi de USL zeci de manifestanti la fiecare dezbatere pe aceasta lege. Acestia intrau la balcoane in Parlament si aruncau cu manifeste… Aceasta a fost atitudinea USL pe aceasta lege”, spune Lucian Bode. Deputatul considera ca nu este nevoie de nicio ordonanta de urgenta, referendum sau vot in Parlament, deoarece legea 155/2001, care este in vigoare, permite aplicarea solutiei radicale daca dupa expirarea termenului de cazare de sapte zile cainii nu au fost revendicati sau adoptati.
In 2011, USL a votat impotriva proiectului de lege privind situatia cainilor fara stapan, care implica si eutanasierea acestora. Mai mult, o luna mai tarziu, in decembrie, USL a semnat un protocol de colaborare cu Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM), un ONG infiintat in aceeasi luna de fostul senator PC, Marius Marinescu. Prin acest protocol, valabil pana in 2020, USL se angaja sa promoveze printr-o initiativa legislativa interzicerea eutanasierii cainilor comunitari. „Ne asumam faptul ca pe primul loc nu va fi interesul politic, ci ceea ce ne dorim noi pentru tara si pentru copii nostri”, spunea Ponta la semnarea protocolului. Astazi USL este pentru eutanasiere. Premierul a declarat joi ca legea privitoare la „maidanezi” nu mai poate suferi amanare si ca, prin urmare, va fi votata saptamana aceasta in Parlament.

Senatorul Pop nu mai vrea caini vagabonzi
Senatorul PSD Gheorghe Pop, marcat de povestea despre copilul de 4 ani din Bucuresti ucis de maidanezi sustine eutanasierea cainilor fara stapan. „O sa fiu de acord cu toate masurile in ceea ce priveste eliminarea cainilor. Sunt animale salbatice, si eu voi fi primul care voi ridica mana la vot pentru eutanasierea cainilor fara stapan”, ne-a spus vineri Gheorghe Pop.

Comisiile parlamentare au votat luni raportul privind proiectul de lege referitor la gestionarea cainilor fara stapan, prin care se stabileste ca animalele pot fi tinute paisprezece zile in adaposturi, dupa care sunt eutanasiate, in cazul in care nu sunt revendicate sau adoptate. Totodata, primarilor li s-a dat posibilitatea sa amane eutanasierea cainilor si dupa expirarea termenului, daca dispun de resurse pentru a-i caza si hrani. Comisia de administratie si cea juridica a Camerei Deputatilor au adoptat ra-portul privind soarta cainilor fara stapan cu doua voturi „impotriva”, doua abtineri, iar restul parlamentarilor au votat „pentru”, informeaza Mediafax.
Practic, termenul de mentinere a cainilor fara stapan in adaposturi a fost prelungit cu sapte zile, fata de termenul de o saptamana prevazut in legea in vigoare, adoptata in 2011. S-a stabilit, prin urmare, ca primele sapte zile de la capturarea cainilor comunitari sa fie pentru revendicarea animalelor de catre stapanii care i-au pierdut, iar celelalte sapte zile pentru adopta-rea animalelor. Cainii sunt tinuti in adaposturi maxim paisprezece zile, apoi autoritatile locale analizeaza fiecare caz in parte si, daca nu exista resurse pentru cazare si hrana, cainii sunt eutanasiati. Daca, insa, au fonduri pentru cazarea si hranirea animalelor, primarii pot amana eutanasierea acestora.