Conducerea judeteana a USL Salaj pregateste lista membrilor de partid dornici sa ocupe un post de director in deconcentrate

Pentru ca si-au adus contributia la castigarea a 67 la suta din mandatele noului Parlament, liderii din teritoriu vor fi rasplatiti cu aproximativ 3.300 de posturi de conducere destinate exclusiv membrilor de partid, care isi vor face loc in aceste zile in noile organigrame ale ministerelor. Dupa ce a preluat puterea in mai 2012, USL s-a ferit sa schimbe sefii institutiilor deconcentrate sustinuti de PDL sau UDMR pentru ca urmau alegerile locale. Chiar daca primul ministru Victor Ponta promitea ca numirile politice se vor limita la nivelul prefectilor, dupa alegerile locale din iunie 2012 a inceput prima runda de decapitari. Competentele profesionale nu au mai contat, ci culoarea carnetului de partid. Acum, ca s-au vazut cu sacii in caruta si cu o super-majoritate parlamentara, liderii USL vor trece la schimbarea sefilor din administratia publica, ce nu sunt membri PSD sau PNL. Conform unor surse politice, citate de presa nationala, USL a cerut liderilor organizatiilor judetene sa inainteze o lista, la centru, cu numele celor care urmeaza sa preia conducerea institutiilor deconcentrate. Termenul limita pentru trimiterea listelor este 15 ianuarie.
Liderii actualei puteri aplica si de aceasta data o metoda veche, folosita dupa alegerile din 2004 si 2008. Inainte de alegeri promiteau depolitizare totala si transparenta in cadrul companiilor de stat si institutiilor publice, iar dupa intrarea la guvernare, trec la demiterea tuturor directorilor care nu sunt de partea puterii. In 2008, directorii demisi au dat in judecata statul si au avut castig de cauza, ajungandu-se la situatia hilara in care o institutie sa plateasca doi directori pe acelasi post.

Cum si-au impartit PSD si PNL deconcentratele
In vara anului trecut, organizatiile judetene ale PSD si PNL si-au impartit functiile de conducere din institutiile deconcentrate. Astfel, dupa vechea structura a Guvernului, liberalii au dreptul sa numeasca directori la Directia de Sanatate Publica, Directia Judeteana pentru Cultura, Protectia Consumatorului, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, Directia Judeteana pentru Tineret si Sport, Garda Financiara, Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia Sanitara Veterinara, Registrul Auto Roman, Compania de Apa si Electrica.
PSD se alege cu directori la Inspectoratul Teritorial de Munca, Casa Judeteana de Pensii, Directia Generala a Finantelor Publice, Vama, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, APIA, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Imbunatatiri Funciare, Garda de Mediu, Cadastru, Directia Judeteana de Statistica si Casa de Asigurari de Sanatate.
Pana in acest moment USL a schimbat directorii la Cadastru, Garda de Mediu, ANIF, Protectia Consuma-torului, Casa de Asigurari de Sanatate, OJPDRP, Inspecto-ratul Scolar Judetean, Compa-nia de Apa, Electrica si RAR.

Tiberiu Marc: „Asteptam finalizarea structurilor ministerelor”
Co-presedintele USL Salaj, Tiberiu Marc, sustine ca functiile din deconcentrate au fost negociate dupa vechea structura a Guvernului, iar aparitia noilor ministere genereaza o situatie diferita. „Pana nu sunt emise actele normative prin care este reglementata organizarea ministerelor nu putem negocia eventuale functii in deconcentrate. Acelasi lucru se intampla si in cazul functiilor centrale. Intentionam sa facem demersuri pentru unele functii, dar le vom face publice dupa ce vom cunoaste structura ministerelor. Dupa sedinta de Guvern ne vom intalni cu colegii pentru a vedea ce functie isi doreste fiecare”, a precizat Tiberiu Marc. De cealalta parte, conducerea PNL se fereste sa vorbeasca despre schimbarile din deconcentrate si oamenii pe care-i sustine pentru un post de director, asteptand probabil definitivarea listei cu functii publice.