Premierul Victor Ponta a anuntat luni seara ca ordonanta referitoare la taxele locale va fi aprobata in sedinta de Guvern de miercuri si publicata in Monitorul Oficial in aceeasi zi. „Prin ordonanta pe care o publicam miercuri, cei care decid daca indexeaza sau nu taxele cu rata inflatiei vor fi primarul si consiliul local”, a spus Victor Ponta la un post de televiziune. Intrebat de ce nu au fost aprobate aceste modificari privind taxele locale inainte de luna decembrie, Ponta a raspuns ca modelul sau politic, Tony Blair, spune: „nu vorbi de taxe in campania electorala”. Potrivit unei hotarari aprobate de Guvern, de la 1 ianuarie 2013 a intrat in vigoare o prevedere prin care taxele si impozitele locale sunt indexate cu rata inflatiei pe ultimii trei ani. Asta insemnand o majorare cu 16,05 a impozitului pe terenuri si cladiri. Prin ordonanta pe care Executivul intentioneaza sa o aprobe miercuri, va fi modificat Codul Fiscal astfel incat autoritatile locale sa nu fie obligate sa aplice aceasta majorare a taxelor locale. Inainte de aparitia Hotararii de Guvern prin care consiliile locale erau obligate sa indexeze taxele si impozitele locale cu rata inflatiei din ultimii trei ani, Codul Fiscal dadea administratiilor locale posibilitatea de a majora impozitele cu 20 la suta.
Consiliul Municipal a majorat primul impozitul cu 16 la suta
Nici macar primarii USL nu mai cred in promisiunile lui Ponta legate de adoptarea unei ordonante de urgenta care sa le dea mana libera in stabilirea cuantumului impozitelor si au trecut la majorarea acestora. Astfel, desi in decembrie au hotarat sa mentina si in 2013 nivelul impozitelor si taxelor locale de anul trecut, consilierii municipali au votat luni majorarea cu 16 la suta a impozitului pe terenuri si locuinte. Primarul Radu Capilnasiu sustine ca s-a luat aceasta decizie pentru ca „sunt acte normative in vigoare, care trebuie respectate” si nu se mai poate amana luarea unei decizii pana la aparitia unei noi ordonante deoarece „este necesara incasarea impozitelor si elaborarea proiectului de buget”. Capilnasiu a mai spus ca si in cazul in care Guvernul va reveni si va da posibilitatea administratiilor locale sa decida daca indexeaza sau nu impozitele cu rata inflatiei, „acestea nu vor mai fi modificate inca o data”. Impozitul pe terenuri si cladiri reprezinta doar 3 la suta din bugetul anual al Primariei Zalau, iar majorarea cu 16 la suta va aduce aproximativ trei miliarde de lei vechi in plus in contul municipalitatii.
Si la Simleu se majoreaza impozitele
Primarul pedelist Septimiu Turcas se declara „satul de povestile lui Ponta” si spune ca este obligat sa majoreze cu 16 la suta impozitul pe cladiri si terenuri pentru ca „Guvernul a impus un prag minim”. „De doua zile am probleme cu contribuabilii. Nu incasam impozitele pentru ca tot am asteptat, in speranta ca nu le vom majora. Nu mai putem astepta. Miercuri la ora 12.00 are loc sedinta de Consiliu Local si tot de atunci se incaseaza impozitele”, a subliniat Septimiu Turcas.
Primarul din Jibou este hotarat sa nu majoreze impozitul
Chiar daca momentan exista in vigoare un act normativ care impune administratiilor locale majorarea impozitului, primarul din Jibou, Eugen Balanean, afirma ca nu va propune indexarea cu 16 la suta. „Nu majoram nimic. Degeaba majoram si tot luam de pe saracul om. Impozitele si taxele sunt la nivelul de anul trecut. Ne-am descurcat destul de bine. Nu moare Primaria fara acei 16 la suta deoarece oricum e o suma nesemnificativa”, a punctat primarul jibouan. Acesta acuza insa isteria creata in aceste zile de Guvern in randul primariilor.