Comisarii Garzii Financiare Salaj au verificat, pe parcursul anului trecut, 1.410 agenti economici, identificand abateri de la reglementarile legale in cazul a 634 dintre acestia. Controalele au urmarit prevenirea, identificarea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale, monitorizarea achizitiilor intracomunitare, depistarea si combaterea actiunilor ilicite, respectarea normelor generale de comert si a disciplinei financiare.
Ca urmare a acestor actiuni, sustine Petru Pop, seful Garzii salajene, au fost aplicate sanctiuni contraventionale de aproape 1,6 milioane de lei, din care 60% reprezinta amenzile, iar diferenta, confiscari de sume si bunuri (cereale, tigari, bauturi alcoolice). „Fata de situatia inregistrata in 2007, realizarile de anul trecut sunt superioare la principalii indicatori ai activitatii, respectiv la numarul de sesizari penale – un plus de 25%, prejudicii constatate pentru evaziuni fiscale – o crestere cu doua procente, confiscari de bunuri si sume, aproape de trei ori mai mari, si confiscari valorificate – un salt cu 85%”, a precizat comisarul sef.
Pentru abateri privind circulatia si comercializarea produselor accizate, doi agenti economici s-au ales cu suspendarea activitatii, iar pentru comercializarea produselor din tutun nemarcate sau marcate necorespunzator, comisarii au confiscat tigari in valoare de 168.000 de lei.
Desi legea care obliga agentii economici sa detina si sa utilizeze casele de marcat electronice a intrat in vigoare inca din 1999, dupa 10 ani inca exista firme care ignora aceasta prevedere. Ca dovada, din cele 458 de societati verificate din acest punct de vedere, comisarii Garzii au dispus suspendarea activitatii pe o perioada de pana la trei luni pentru 72 de puncte de vanzare sau de prestari servicii.
Tot anul trecut, comisarii au identificat 25 de cazuri de savarsire a unor fapte penale, acestea fiind transmise, ulterior, organelor de urmarire penala, in vederea continuarii cercetarilor si organelor fiscale pentru stabilirea in intregime a obligatiilor fiscale sustrase de la plata. Prejudiciul estimat se ridica la 780.000 de lei si a fost produs „prin neinregistrarea in contabilitate a tuturor veniturilor realizate de agentii economici in cauza, in domenii precum comertul cu amanuntul, constructiile, prestari servicii, leasing, precum prin inregistrarea de cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale”, explica Petru Pop.