Ca in multe alte domenii, birocratia in domeniul achizitiilor publice creeaza nu doar haos, ci si pierderi considerabile. Aprovizionarea cu alimente a spitalelor este doar unul dintre exemple: „Cand creste pretul la un produs, furnizorul opreste aprovizionarea si se face o noua licitatie”, spune directorul Spitalului de Urgenta Zalau, dl. Ioan Muresan. Pe de alta parte, la licitatie participa, de regula, furnizori putini, din cauza maldarului de documente care li se cer. Si nu este deloc exclus sa existe si intelegeri intre participanti de genul tu castigi uleiul, tu orezul, tu zaharul… „Ce am putut sa fac? N-am mai acceptat sa se aduca pui netransati, pentru ca pulpele nu ajungeau niciodata la bolnavi. Acum aducem doar pulpe”, spune directorul spitalului. Pe de alta parte se opteaza, atunci cand se poate, pentru alimente preambalate (unt, branza, miere, dulceata s.a.)
De anul trecut, de blocul alimentar raspunde dl. Vasile Lungu si directorul spitalului spune ca si-a dorit, acolo, un om care se pricepe.
Tot anul trecut, trei angajati din care un sofer, au plecat acasa cu contractele de munca desfacute. Vasile Lungu ne-a spus ca s-au furat ulei, orez, zahar, pulpe de pui, ficatei de pui, branza de vaci… Alimentele au fost furate… intre magazie si bucatarie. Adica, au fost scoase din magazie, dar n-au mai ajuns in bucatarie si, respectiv, la bolnavi. Poate ca actualul sistem deranjeaza, pentru ca exista un control strict privind circuitul”, spune Vasile Lungu (Poate n-ar fi rau daca s-ar verifica ce se intampla si intre bucatarie si bolnavi).
Cat despre calitatea hranei, dl. Lungu afirma ca se respecta dieta prescrisa de medici si aportul de calorii stabilit de catre dieteticieni. In rest, „incercam sa facem in asa fel incat, bolnavii sa nu simta criza financiara care ne costa tot mai mult”. Si mai are un argument. Salariatii din spital care servesc masa la cantina, contracost, primesc, zilnic, meniu comun al sectiilor din spital.