Tinerii raman in sat
Pe un primar nu poate sa nu-l ingrijoreze faptul ca tinerii pleaca din sate, ca raman casele pustii si pamantul nelucrat. Primarul Dobrai, din Diosod fiind de bastina a observat ca satul sau se depopuleaza, cu toate ca este situat doar la 15 kilometri de Zalau. N-a fost greu sa-si de seama ca plecarea tinerilor spre municipiu sau peste mari si tari se datoraza in mare, mare parte infrastructurii, adica a drumurilor. Cu fonduri din bugetul local s-a trecut la asfaltarea drumului comunal care face legatura intre Gruslau si Diosod. Asta acum trei ani, la inceputul mandatului lui Dobrai. Rezultatele au fost peste asteptari. Tinerii nu au mai plecat din sat. Ba dimpotriva, in acest rastimp s-au construit 40 de case noi in Diosod. Bineinteles proprietarii lor sunt tineri pana in 35 de ani.
A invins spiritul de bun gospodar
Desi nu a trecut pe la Oxford sau Spiru Haret, Dobrai Francisc, primarul comunei Hereclean sustine ca abnegatia, harnicia si devotamentul fata de semenii sai l-au propulsat pe jiltul de prim-edil. N-a urmat scoli inalte, in schimb a invatat cum sa rastoarne brazda, cum sa arunce samanta in tarina si mai ales cum sa intinda o mana de sprijin celor aflati la ananghie. N-ar fi candidat la functia de primar daca oamenii nu l-ar fi impulsionat in acest sens, vazandu-i modestia, bunul simt si spiritul de gospodar. Dobrai Francisc nu conduce destinele comunei Hereclean decat de trei ani si jumatate. Nu si-a faurit vise mari, stiind ca nu totul se face cat ai bate din palme, insa nici nu a vrut sa treaca precum umbra pe apa prin viata comunitatii. Si iata ca a reusit sa introduca apa in toate cele sase ale comunei, sa asfalteze peste 20 de kilometri de drumuri comunale, dar mai ales a reusit sa castige increderea oamenilor, acest bun de mare pret pe care fara munca e greu sa-l pastrezi.
26 de kilometri de drum asfaltat
Comuna Hereclean se afla printre cele 16 unitati administrativ-teritoriale din judet care au trecut cu bine „examenul” in accesarea fondurilor europene pe Masura 322. Proiectul are ca obiective asfaltarea de drumuri si ulite pe o distanta de 26 de kilometri, reabilitarea a doua camine culturale in Hereclean si Badon, precum si amenajarea unui after school in centrul de comuna, mai exact langa primarie. Valoarea investitiei se ridica la 2,5 milioane de euro. Cum majoritatea procedurilor se afla in faza de finalizare, primarul Dobrai nadajduieste ca in aceasta toamna ar putea incepe lucrarile.
Sper sa reusesc
Visele primarului Dobrai nu se sfarsesc odata cu incheierea mandatului. El are de gand sa candideze si la alegerile locale de anul viitor, pentru a finaliza ceea ce a inceput. Inceput inseamna sistem de canalizare in toata comuna, amenajare de parcuri in fiecare sat, asfaltarea tuturor drumurilor si ulitelor din asezarile comunei. „N-as vrea sa las pe tanjala ceea ce am inceput, as vrea sa duc la bun sfarsit toate lucrarile. Nu-mi va fi usor, dar cu ajutorul consilierilor locali si al cetatenilor sper sa reusesc” a conchis Dobrai
Apa potabila in toata comuna
Cand Dobrai Francisc s-a instalat in scaunul de prim-edil, Primaria din Hereclean avea o datorie de 20 de miliarde de lei vechi numai pentru lucrarile de aductiune a apei. Investitia a fost demarata printr-un proiect depus pe Ordonanta nr.7, dar din lipsa de bani s-a oprit. Cu bani din bugetul local, dar si de la Guvern, problema datoriilor s-a rezolvat si lucrarile au continuat. Asa se face ca la ora actuala toate cele sase sate ale comunei sunt racordate la reteaua de apa potabila. In Diosod apa provenea dintr-un put forat. Datorita secetei din acest an debitul de apa nu mai face fata cerintelor din gospodariile cetatenilor. Asa ca din fonduri proprii Consiliul Local a aprobat extinderea retelei de la Gruslau la Diosod pe o lungime de trei kilometri. In toate cele sase sate ale comunei apa a ajuns in gospodariile cetatenilor, dar si la scoli, camine culturale, dispensar etc.
Edilitare
In Diosod caminul cultural a fost modernizat; acoperis nou, geamuri termopan, tencuire si zugravire in interior si exterior. S-a amenajat o sala pentru diferite evenimente din comunitate (nunti, botezuri, parastase, zile onomastice etc). tTrei miliarde de lei vechi s-au investit pentru reabilitare lacasului de cult. Si Caminul cultural din Gruslau a fost modernizat. S-a schimbat sarpanta, s-a faiantat, s-a pus parchet nou s-a mobilat astfel incat satenii sa beneficieze de un spatiu adecvat atat activitatilor culturale cat si celor sociale. Prin fonduri obtinute prin Ordonanta nr.7 s-a purces la amenajarea unei baze sportive in apropierea Scolii gimnaziale din centrul de comuna. Investitia se afla in constructie. 70 la suta dintre lucrari sunt finalizate. Baza sportiva va beneficia de nocturna si vestiare moderne.
Acum 100 de ani
„Herecleanul are astazi 96 fumuri, cu 520 suflete de religiunea gr. cat. Biserica mai noua s’a edificat la 1892 din vaioage (caramizi nearse) cu spesele poporului. Scoala confesionala are invatator cu salar de 600 cor. Copii de scoala sunt 28, cari toti stiu ceti si scrie. Dintre adulti stiu ceti si scrie roma-neste 300, iar romaneste si ungureste 150. Hotarul este de 1800 jugare, dintre cari abia 800 sunt in mana romanilor, cari toti sunt plugari.
Alegatori sunt 46, dintre cari 26 stiu ceti si scrie romaneste, iar 10 si ungureste.”