Este momentul strangerii semintelor pentru primavara, acum la inceput de octombrie.
La tomate se aleg fructele mari, sanatoase, coapte bine. Rosiile se zdrobesc, se pun in vase cu apa, unde se spala bine. Dupa ce s-au spalat se indeparteaza de pe sminte resturile de pulpa si se lasa apa sa se linisteasca. Semintele bune se lasa la fund, in timp ce semintele seci plutesc la suprafata. Semintele bune se spaja bine si se pun la uscat la soare. Cand s-au uscat trebuie sa aiba o culoare albicioasa-argintie.
La ardei pentru extragerea semintelor se taie fructul in jurul coditei apoi se scot semintele 9codita cu semintele se aseaza pe un ziar si se desprind semintele cu mana). Acestea se spala in apa, se desprind semintele bune de cele seci prin punerea lor in apa si decantarea apei. Se usuca la umbra, iar semintele se rasfira intr-un strat subtire de -nu-doi centimetri. Se pastreaza pana primavara in pungi de hartie.
La vinete, cand fructele au ajuns la maturitate se zdrobesc, se toaca marunt, apoi pulpa se pune intr-un vas cu apa unde se freaca bine cu mainile pentru a separa semintele de pulpa. Semintele bune sunt grele si se lasa la fundul apei, separate de cele scei. Cele bune se spala, se usuca la umbra si se pun in pungi de hartie
La castraveti se aleg fructele mari, galbene, care au ajuns la maturitate. Se lasa la soare 6-7 zile dupa care se extrag semintele. Se taie longitudinal fructul si cu o lingura se scot semintele, se spala si se lasa in apa. Apoi dupa cateva ore acestea se desprind usor de mucilagiile care le inconjoara. Semintele bune raman pe fundul vasului. . Se scurg, se usuca la soare, cat mai repede pentru a nu le innegri
La salata semintele ajung la maturitarte la 25-30 de zile de la inflorire. Plantele se taie, se fac snop, se duc la umbra pentru uscare. Dupa o saptamana snopii se scutura bine deasupra unui ziar. Se vantura si ramane samanta buna care se pasreaza in pungi de hartie.
La ceapa semintele se recolteaza dimineata pe roua, pentru a nu se scutura.. Se taie cu tija intreaga, se fac snopi mici, se usuca la umbra, dupa care se scutura capsulele, sa iasa semintele care sunt de culoare neagra.. Se vantura semintele si se pun la uscat in strat subtire.