Pregatirea solului joaca un rol vital in gradina de legume, daca dorim ca aceasta sa fie productiva indiferent de ce plante vom cultiva. Trebuie sa stim ca exista trei tipuri de sol: nisipos, lutos si argilos.
Solul nisipos este foarte slab, permitand radacinilor plantei sa respire, deoarece aeru; trece cu usurinta prin el.
Solul argilos absoarbe apa repede si o pastreaza mai mult. Acest lucru il face perfect pentru locuri care primesc mai multa lumina de la soare, si , in general, in zonele calde si in care solul se usuca rapid.
Solul lutos este o combinatie fina de lut si particule de nisip.
Pregatirea solului pentru gradina este cel mai important lucru. primul pas este sa indepartam toate tufele lemnoase si ierboase. Apoi sa eliminam orice buruiana, radacini si pietre. Un amestec de nisip si lut trebuie sa fie de maxim 80 la suta din cpmpozitia solului, iar restul de minim 20 la suta argila. Acest amestec permite radacinilor sa nu putrezeasca daca este prea multa apa si sa respire datorita amestecului luto-nisipos. Cel mai bun mod de a testa solul este sa facem o minge se pamant si dacva nu se sfarma este un sol bun. Daca mingea de pamant se sfarma greu, prin apasare inseamna ca avem prea multa argila si va trebui sa echilibra,m solul cu nisip si material organic (compost sau mranita).