Din publicatia online Maszol.ro aflam ca in 15 localitati din judetul Salaj se desfasoara cursuri pentru tineri maghiari, pentru a invata sa teasa costume populare de la cei mai in varsta, iar de curand aceste costume au fost prezentate la Cehu Silvaniei. Se pare ca, cea mai mare cerere pentru aceste cursuri, sunt in localitatea Crasna, astfel ca organizatorii sunt intentionati, ca pe langa cele 15 localitati unde se organizaeaza aceste cursuri, sa se realizeze si in alte 15. In Zalau, publicatia sustinuta de la Budapesta, spune ca cererea a fost atat de mare, incat aceste cursuri s-au organizat pe grupuri. Programul "Varrd magad a viseleted!"(Coase-ti hainele tale) – este ideea Annei Bogya, o tanara salajeanca din Crasna. care a fost votata, miercuri 12 februarie 2020, pentru a candida pe listele partidului UDMR la alegerile pentru Consiliul Judetean Salaj de anul acesta. Tot din aceasta publicatie, aflam ca aceste cursuri sunt sustinute financiar de catre guvernul Ungariei, prin fundatia Sandor Csoori, lucru care ar trebui sa le dea de gandit guvernatilor nostri de la Bucuresti, avand in vedere ca actiunile Guvernului Orban de la Budapesta, nu se rezuma doar la zona Salajului si a recuperarii portului traditional. Cazul de la Ditrau a readus in atentia opinei publice si a presei din Romania acest aspect al implicarii pe mai multe nivele a guvernului de la Budapesta, cu precadere cel politic. De exemplu, printre dezideratele organizatie de tineret a maghiarilor din Salaj, care a initiat si reusit ridicarea statuii (in timp record) a poetului transilvanean Ady Endre in parcul din centrul Zalaului, este ca dupa 100 de ani, Salajului sa aiba un presedinte de Consiliul Judetean maghiar. Ceea ce nu ar fi exclus, pentru ca daca ne raportam la numarul de statui romanesti in Zalau, vedem ca romanii nu prea s-au implicat sa marcheze faptul ca orasului se afla sub administratia romaneasca, lasandu-i pe altii sa-si treaca proiectele, inclusiv pe bani publici,s ub masca bugetarii participative. Cu toate ca prioritatile pentru toti locuitorii orasului ar trebui sa fie parcarile, trotuarele, pistele de biciclete, platforme gospodaresti curate. etc. Daca Guvernul Ungariei plateste pentru cursuri de port traditional, de ce nu ar plati si pentru aceste statui?
Guvernul Ungariei plateste cursuri de tesut costume traditionale in Salaj, de ce nu ar plati si pentru statuiile din centrul Zalaului?
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...