Si in acest an, programul pentru subventia la usturoi, mai exact ajutorul de minimis pentru cultivarea usturoiului, continua.
Ministerul Agriculturii a publicat recent pe site-ul oficial al institutiei un proiect de Hotarare de Guvern privind modul in care se va achita ajutorul de minimis pentru usturoi in acest an.
Masura de sprijin pentru cultivatorii romani de usturoi a fost introdusa de anul trecut pentru a-i ajuta pe producatori sa faca faca cheltuielilor de productie si pentru a-si extinde suprafetele, in contextul in care in marile retele comerciale predomina usturoiul de import, in special cel adus din China.
Cererile se depun pana la 15 mai:
La acest moment nu se depun cereri la Directiile Agricole pentru inscrierea in programul Usturoi 2020. Anul trecut aceste cereri au inceput sa de depuna de la inceputul lunii martie, la Directiile pentru Agricultura Judetene, pana la data de 15 mai, inclusiv. Cum pana in acest moment nu a fost anuntata nicio schimbare de catre minister, cel mai probabil si anul acesta termenul limita va fi pastrat.
Ce fermieri pot depune cereri pentru subventia la usturoi: producatori agricoli persoane fizice care detin atestat de producator; producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008;
Ce conditii trebuie sa indeplineasca fermierii
Fermierii trebuie sa se asigure ca nu au incasat deja ajutoare de minimis care sa totalizeze 15.000 de euro pe ultimii trei ani.
Aceasta verificare se face impreuna cu directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipului Bucuresti, institutiile stabilind sumele potential disponibile ramase, rezultate dupa insumarea ajutoarelor de minimis primite pe durata a 3 exercitii financiare, respectiv ajutoarele acordate in cele doua exercitii financiare precedente si in exercitiul financiar in cauza, si pana la concurenta sumei de 15.000 euro.
Pentru a putea beneficia de sprijinul de 3000 de euro la hectar, cultivatorii de usturoi trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minim 3.000 mp;
b) sa obtina o productie de minim 3 kg usturoi/10 mp;
c) sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi in anul de cerere.
d) sa faca dovada productiei realizate potrivit prevederilor lit. a) si b) prin documente justificative (se iau in considerare urmatoarele: bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).
Ca noutate, la fel ca si la ajutorul de minimis pentru tomate, din acest an se introduce obligativitatea ca fermierul sa tina un registru cu toate tratamentele fitosanitare aplicate culturii, dar si sa depuna odata cu restul actelor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primariile in a caror raza administrativteritoriala se afla terenul utilizat in anul de cerere, din care sa rezulte suprafetele cultivate cu usturoi.
In anul de cerere 2020, valorificarea productiei de usturoi se face in perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative care sa ateste valorificarea productiei se depun la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti pana la data de 27 noiembrie.