Desi protocoalele de deszapezire pentru iarna 2011-2012 incheiate intre Consiliul Judetean Salaj si unele administratii locale inceteaza abia in 15 martie, administratia judeteana a alocat saptamana trecuta a doua transa de bani pentru lucrarile de deszapezire pe drumurile judetene. Consilierii judeteni au adoptat o hotarare prin care aloca din bugetul judetului suma de 380 de mii de lei pentru 32 de comune salajene, reprezentand a doua transa de bani destinati deszapezirii pe drumurile judetene de nivel 1,2,3 si 4, niveluri stabilite in functie de importanta drumului judetean. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Csoka, a declarat pentru Graiul Salajului ca prima transa de bani pentru deszapezire a fost distribuita in luna noiembrie, iar acum s-a platit diferenta. „Din prima transa de bani primariile au cumparat nisip si sare, iar acum s-a decontat benzina sau motorina si restul lucrarilor efectuate. Este firesc sa fie alocati banii acum, pentru ca lucrarile efectuate se factureaza la finalizarea lor”, a precizat vicepresedintele administratiei judetene. Sumele alocate primariilor difera, insa nu din motive politice, ci in functie de categoria de drum si de kilometri de drum pe care administratiile locale trebuiau sa-i intretina pe perioada de iarna. Cei mai putini bani au fost alocati comunelor Romanasi, Somes Odorhei si Surduc – cate doua mii de lei pentru fiecare, iar cei mai multi bani au fost alocati Primariei Agrij – suma de 80 de mii de lei. In iarna 2011-2012, Consiliul Judetean a alocat 610 mii de lei administratiilor locale pentru lucrarile de deszapezire a 402 kilometri de drumuri judetene si 209 mii de lei firmelor cu care administratia judeteana a incheiat contracte de deszapezire pentru alti 209 kilometri de drum judetean aflat in intretinerea directa a judetului. Anul trecut, administratia judeteana a cheltuit pentru deszapezire doar 821 de mii de lei, din care 600 de mii au fost alocati administratiilor locale si 221 de mii de lei firmelor de deszapezire.
Administratia locala a comunei Agrij a primit cei mai multi bani – 30 de mii de lei in prima transa si 80 de mii de lei in transa a doua. Primarul comunei Agrij, Pamfil Berar, a declarat pentru Graiul Salajului ca banii alocati de Consiliul Judetean nu sunt multi daca se ia in considerare ca au fost intretinuti 42,8 kilometri de drum judetean de categoria I si aproximativ 16 kilometri de drumuri comunale. „Avem in intretinere cele mai grele drumuri judetene – drumurile care fac legatura intre Salaj si judetele Cluj si Bihor – 108R, 108A. Sunt singurul care am operat pe distante asa de mari si grele, dar am o masina multifunctionala si doua utilaje cu lama, iar noi am curatat drumurile indiferent ca a fost sarbatoare sau zi lucratoare”, a precizat primarul Berar. Acesta spune ca Mesesul nu a fost in nicio alta iarna la fel de bine curatat, dar nici nu s-a facut risipa de bani. „Multifunctionala a consumat in numai 24 de ore aproape 200 de litri de motorina. Trebuia curatat drumul ca este vorba si de responsabilitate. Daca, doamne fereste, se intampla vreun accident pe motiv ca nu am curatat drumul? Aveam costuri mult mai mari”, spune primarul comunei Agrij.
Deszapezirea a inghitit un milion de lei din bugetul judetului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...