Parlamentarii Opozitiei pun presiune pe partidele Puterii, care nu vor sa accepte varianta alegerilor anticipate.
In loc sa avem a face cu un dialog intre Putere si Opozitie, in aceste zile asistam la o reactie inversa – PDL a trecut la actiuni brutale impotriva Opozitiei, iar USL s-a radicalizat in discursul public. Astfel, sunt create toate posibilitatile ca in scurt timp USL sa ia decizia demisiei tuturor alesilor sai din Parlament. Cel care a dat startul a fost chiar unul dintre co-presedinti. Presedintele PSD Victor Ponta a anuntat ca este dispus sa si demisioneze din Parlament in cazul in care PDL nu ia macar in calcul retragerea Robertei Anastase. „Eu nu ma mai intorc in Camera Deputatilor si imi voi da demisia cu totul din Camera Deputatilor, cat timp doamna Anastase ramane presedinta Camerei. |i nimeni de la USL nu va reveni”, a declarat Victor Ponta. Acum o luna nu s-a ajuns la demisia alesilor PNL, PSD si PC din Parlament tocmai din cauza opozitiei PSD care a considerat ca e mai oportun un boicot parlamentar decat o demisie in masa. Cum Puterea nu a aratat nici un fel de deschidere spre dialog, sustin cei din USL, demisia tuturor parlamentarilor pare sa ramana singura solutie care ar aduce o presiune sufiecient de mare asupra Puterii. Parlamentarii USL din Salaj sunt insa sceptici si spun ca demisia Opozitiei din Senat si Camera Deputatilor nu ar insemna organizarea de alegeri anticipate, adica ce solicita de cateva luni incoace.
Mirel Talos: „Riscurile sunt prea mari”

Deputatul PNL Mirel Talos spune ca la inceput a fost pentru demisia in bloc a parlamentarilor opozitiei, insa in urma unor discutii in cadrul USL s-a ajuns la concluzia ca „riscurile sunt prea mari”. Totusi, liberalul admite ca demisia din Parlament este varianta de rezerva. „Puterea ar avea in acest caz acces la toate procedurile parlamentare, iar PSD si PNL isi vor pierde statutul de partide parlamentare, ceea ce ar insemna pierderea unor avantaje la alegeri”, a explicat Talos. Acesta mai spune ca in momentul de fata Puterea are in Senat un singur vot peste cvorumul necesar de sedinta si „daca se adevereste faptul ca parlamentari ai PDL vor sa paraseasca coalitia, ar insemna ca avem un Parlament nefunctional, o tara care nu mai poate legifera, ceea ce ar putea duce la alegeri anticipate”.
Pesedistii se opun demisiei
Atat deputatul Iuliu Nosa, cat si senatorul Gheorghe Pop, nu agreeaza ideea demisiei, spunand ca nu se rezolva „absolut nimic”. „Consider ca lupta politica trebuie dusa in institutii politice, iar o demisie ar insemna parasirea campului de lupta, ceea ce nu este tocmai corect”, este de parere Nosa. Aceeasi idee o impartaseste si senatorul Pop. „Demisia ar fi numai din partea Opozitiei, iar Puterea are majoritate si poate sa lucreze si fara noi, mai ales ca fura. Oricum, nu cred ca cei care ne-au ales ar fi de acord cu aceasta demisie”, a precizat social-democratul.