Bancile se straduiesc sa recupereze de la clienti creditele acordate cu prea multa lejeritate inainte de criza
Dupa ce pana anul trecut romanii formau cozi la ghiseele bancilor pentru a obtine un credit, in prezent rambursarea imprumutului devine o obligatie din ce in ce mai greu de respectat de catre clientii loviti de criza.
Orice persoana care a intarziat cu plata mai mult de 30 de zile poate fi contactata de catre biroul de recuperare al bancii ori de catre societatea de recuperare a creantelor cu care institutia financiara are contract.
“Conflictul” dintre debitori si banca poate fi rezolvat daca restantierii solicita pasuire si reesalonare. Perioada de esalonare depinde de perioada de intarziere, suma restanta, banca creditoare sau de tipul creditului. Daca partile ajung la o intelegere, problema este, cat de cat, rezolvata. Daca nu, in peisaj intervin recuperatorii de credite, de regula, dupa o intarziere la plata de mai bine de 90 de zile. Ei cumpara de la banci creditele pe care acestea din urma nu le pot recupera de la clienti. Evident, pretul de vanzare este mai mic. Ambele parti ies in castig: bancile scapa de o povara, recuperand macar o parte din imprumutul acordat, in timp ce companiile de colectare a creantelor se aleg cu profit, incasand de la client nu doar creditul, ci si contravaloarea penali-tatilor de intarziere. In baza contractului de creditare, avocatii si executorii firmelor amintite pot cere sechestrarea bunurilor restantierului si poprirea salariilor. Nu mai mult, insa, de 50 la suta din veniturile lunare.
Totusi, si relatia clientului cu recuperatorii poate fi una amiabila, cu conditia ca persoana care primeste somatia de returnare a creditului sa ceara un nou angajament de plata.
Rata de recuperare, in prima faza, a unui credit de consum fara garantie, restant de circa un an, la care banca a cerut rambursarea anticipata, este de 20-25 la suta, spun specialistii in recuperare de creante, clientul fiind, in ultima fazam actionat in judecata pentru plata integrala a sumei restante. la creditele care nu sunt scadentate anticipat, iar intarzierea este mai mica de 90 de zile, rata de recuperare este de 60-80 la suta.
Bancile autohtone au vandut in prima jumatate a anului credite neperformante in valoare de 362 milioane de euro, de patru ori mai mult decat anul trecut, conform Coface Romania. Peste 95 la suta din creantele vandute de bancheri sunt credite de nevoi personale. In cazul acestora, institutia bancara nu are nici o garantie, asa cum este in cazul celor ipotecare.
600.000 de datornici
Potrivit datelor Biroul de Credit, in luna iunie, numarul persoanelor care au restante mai mare de 30 de zile la credite a trecut de 600.000, valoare cumulata a intarzierilor de plata ajungand la 1,8 miliarde de lei. Acest nivel este aproape dublu fata de finele anului trecut. Ponderea restantelor de peste 90 de zile in totalul sumelor cu intarzieri la plata.