Bucurie mare la inceput de toamna pentru cei care intra in clasa intai. In rest, de la mic la mare, toti percep data de 15 septembrie intr-un altfel de context. Pentru parinti, inceputul de an scolar se identifica nu doar cu careul din curtea scolii, cu buchetele de flori pe care copiii le ofera cadrelor didactice, ci mai ales cu clipele, uneori foarte lungi, in fata tejghelei de la librarie.
Febra cumparaturilor i-a cuprins deja pe multi parinti care s-au obisnuit sa faca turul magazinelor cu cateva saptamani inainte de 15 septembrie pentru a compara preturile produselor de papetarie, din dorinta de a nu risipi banii, mai ales pe timp de criza. Oferta de rechizite scolare pe care o pun la dispozitie librarii din Zalau este foarte vasta si vine in intampinarea fiecarui elev, indiferent de clasa in care urmeaza sa treaca sau de gusturi.
Multi parinti prefera produsele de calitate, chiar daca investitia de la inceput de an scolar e mai mare. Un ghiozdan, un penar, un stilou, chiar daca e mai scump, ar trebui sa il scuteasca pe parinte de alte cheltuieli pentru o buna bucata de vreme. O lista medie de cumparaturi cuprinde: ghiozdan, penar, pixuri, creioane, ascutitoare, rigle, acuarele, pensule, caiete, bloc de desen. Pentru cei din clasa intai vanzatorii recomanda: doua caiete tip I, doua caiete cu patratele, creioane, bloc de desen, acuarele, pensule, penar, ghizdan, pentru care in medie se poate cheltui 55 lei. Pentru un elev de-a V-a ar fi cel putin cinci caiete de romana, cinci de matematica, 4 cu 80 de file, doua caiete pentru biologie si geografie, acuarele, pensule, ghiozdan, costuri care se apropie de 70 lei. Elevul de-a noua are nevoie, dupa aprecierile vanzatorului, de cel putin zece caiete studentesti, plus caiete de muzica, de biologie si geografie, pentru care se cheltuie cel putin 80 lei. Comerciantii spun ca la cateva zile de la inceputul anului scolar, parintii sau elevii purced la o noua tura de cumpararturi , pentru alte caiete, coperte, foarfeci, plastiline, lipici.
Preturile practicate in aceasta perioada: caiet 48 file – 0,7-0,9 bani; caiet de 80 de file – 1,2-1,5 lei; caiet studentesc 2-2,5 lei; bloc de desen 1,2-2 lei, creioane 1,8-8 lei; stilou 1-3,5 lei; pix 0,2-4 lei; plastilina 2,8-5,5; ghiozdane 15-200 lei; penare (echipate, neechipate) 5-25 lei.
Afacerea profesorului
Dupa 15 septembrie, unele librariile mai obtin beneficii, intre 2 si 30 % din vanzarea de manuale sau carti solicitate elevilor de profesori, de diferiti autori si edituri. Spun doar unele librarii, pentru ca de o vreme incoace, multe cadre didactice apeleaza la modalitatea colaborarii directe cu editurile. Astfel ca afacerea nu mai e in contul librariei, ci pe mainile profesorului, care dupa ce vinde cartea elevului, cu pretul de raft (din librarii), ramane cu diferenta in buzunar. Propunerea cadrelor didactice de a lucra din culegeri sau alt gen de auxiliare didactice pe langa cele primite de la scoala ii pune pe parinti in ipostaza de a accepta, pentru binele copilului. Profesorii mizeaza pe faptul ca cea mai mare parte dintre elevi vor face tot posibilul pentru a cumpara cartea recomandata.
Papetaria – prima pe lista de reduceri a cheltuielilor
Intreprinzatorii care au ales domeniul „librarii” nu pot spune ca au o mega-afacere. Reusitele se vad in timp, cheltuielile sunt multe (cu salarii, chirii, intretinere), si, de multe ori, vanzarile pot fi sub asteptari. Daca in 2008, business-ul cu cartea si papetaria inregistra o crestere de pana la 20 la suta fata de 2007, anul acesta librarii se plang ca nu au atins nici jumatate din aceasta valoare, vanzarile din primul semetru al acestui an fiind considerate ca timide si ocazionale. Un aport la aceasta descrestere l-a avut si faptul ca majoritatea firmelor si institutiilor din Romania, preocupate de controlul cheltuielilor administrative pe timp de criza, au decis reducerea bugetelor alocate papetariei sau orientarea catre furnizori de produse ieftine.
Produsele de papetarie si imprimatele au o pondere de pana la 30 la suta din vanzarile unei librarii, cartea detinand suprematia, chiar si pe timp de criza. Totusi, inceputul de an scolar, rastoarna procentele pe sectorul rechizite, ridicand la 50% vanzarile fata de lunile anterioare. Lucratorii din domeniu apreciaza ca vanzarile cele mai mari au destinatia gradinitele si elevii de clasa I.