Investițiile la bursă, pe înțelesul tuturor

Piața de capital este termenul general folosit pentru a desemna piața în cadrul căreia sunt vândute și cumpărate instrumente financiare, incluzând toate entitățile și operațiunile care susțin aceste procese, putând fi asociată cu o gamă variată de produse și servicii din sfera finanțelor și a investițiilor. Investițiile presupun așteptarea din partea investitorului a unei multiplicări a sumelor (prin dobânzi, dividende, diferențe de prețuri etc.), spre deosebire de economisirea lor, care reprezintă doar păstrarea banilor. Piața de capital…

Mai mult...

Parc fotovoltaic pentru 6.000 de apartamente din Cluj-Napoca

Șase mii de apartamente din Cluj au fost racordate, marți, 1 august, la un parc votovoltaic cu 696 panouri fotovoltaice, deschis de către primărie în parteneriat cu regia de termoficare din oraș. Parcul fotovoltaic e realizat pe amplasamentul fostului depozit de combustibil de la Centrala termică de zonă Someș Nord și e format dintr-un sistem de panouri fotovoltaice interconectate – 696 panouri fotovoltaice monocristaline, 4 invertoare de 100 kW fiecare. Astfel, noua centrală fotovoltaică poate produce 492…

Mai mult...

UE interzice utilizarea amalgamului pentru plombarea dinților

Amalgamul dentar va fi interzis începând cu 1 ianuarie 2025. Noua propunere de revizuire a Regulamentului privind mercurul publicată de Comisia Europeană marchează o mișcare importantă către sustenabilitate și ecologie. Se restricționează utilizarea amalgamului dentar și a altor produse conținând mercur în procesul de fabricație, import și export. Începând cu 1 ianuarie 2025, propunerea interzice utilizarea amalgamului dentar în tratamentele dentare la nivelul Uniunii Europene, cu excepția tratamentelor pentru pacienții cu alergii. Amalgamul dentar este un amestec al…

Mai mult...

Politicienii ne anunță marile ieftiniri. Noi vedem și scumpirile care vin la pachet

„Au scăzut prețurile la alimente chiar și cu 30-50 la sută!” Grozava veste vine de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care adaugă că această măsură reduce inflația și este un ajutor pentru românii cu venituri mici și medii. „Este 1 august și prețurile la 14 alimente care fac parte din coșul de cumpărături de bază au scăzut chiar până la 50%, așa cum ne-am asumat! Măsura PSD se dovedește viabilă din punct de vedere economic, iar criticii…

Mai mult...

Porumbul fiert și beneficiile sale

                                  Ne aflăm în perioada în care porumbul este foarte fraged, numai bun de consumat fiert sau copt în jar. Multă lume crede că, prin fierbere, știuletele de porumb își pierde din proprietățile curative, însă puțini știu că porumbul tânăr conține mai multe substanțe nutritive decât cel matur. În 100 de grame de porumb tânăr găsim aproximativ 10 grame de fibre, 9 grame de proteine, 4 grame de grăsime și 1,5 grame de minerale, restul fiind carbohidrați.…

Mai mult...

Sălaj: Încă 4 dascăli au promovat examenul de Definitivat, după contestații

Marți, 1 august, s-au afișat rezultatele finale la examenul naţional pentru definitivare în învăţământ, după soluționarea contestațiilor depuse de candidații nemulțumiți de notele primite. În județul Sălaj, din totalul de 121 candidați, inițial au promovat 90 (adică au obținut notă peste 8), iar 22 de candidați au depus contestație. După afișarea rezultatelor finale, 7 candidați au obținut note mai mici la proba scrisă, 15 au obținut note mai mari. Alți 4 candidați au promovat examenul, după recorectarea…

Mai mult...

Înaintări în grad la ISU Sălaj

An de an, data de 1 august este o zi specială pentru pompierii militari sălăjeni care îndeplinesc stagiul minim în grad și celelalte condiții stabilite prin actele normative în vigoare, deoarece sunt înaintați în gradul militar următor, la termen. Astfel, marți, au fost organizate momente festive, atât la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” al județului Salaj, cât și la sediile subunităților din județ, unde 66 de cadre militare (6 ofițeri și 60 de subofițeri) au…

Mai mult...

Mormânt vechi de peste două mii de ani, descoperit la Stâna, lângă Zalău

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a efectuat, în 27 iulie, un diagnostic arheologic în localitatea Stâna, în vederea verificării situației arheologice a unei descoperiri prin teledetecție, realizată în primăvara acestui an de către un localnic, Cosmin Iepurar. Acesta a descoperit fragmente ceramice, oase arse și câteva piese din fier, dar a lăsat la fața locului restul inventarului posibilului mormânt. Diagnosticarea descoperirii a fost realizată cu voluntari. Cercetarea locului descoperirii a avut ca rezultat identificarea unei…

Mai mult...

Sfântul Împărat Iustinian cel Mare

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 2 august pe Împaratul Iustinian cel Mare. Imparatul Justinian cel Mare (527-565) s-a născut în anul 483 din părinți credincioși, în Tauresium, un sat la miazăzi de Uskub, lângă Scopje, capitala Macedoniei de astăzi. Savatie și Biglenisa, părinții săi, creștinii fervenți, i-au acordat o educație aleasă.  În anul 518, unchiul său, Justin, a ajuns împărat, apoi, cu patru luni înainte să moară, în luna aprilie a anului 527, se pare că l-a înfiat…

Mai mult...