Șase mii de apartamente din Cluj au fost racordate, marți, 1 august, la un parc votovoltaic cu 696 panouri fotovoltaice, deschis de către primărie în parteneriat cu regia de termoficare din oraș.
Parcul fotovoltaic e realizat pe amplasamentul fostului depozit de combustibil de la Centrala termică de zonă Someș Nord și e format dintr-un sistem de panouri fotovoltaice interconectate – 696 panouri fotovoltaice monocristaline, 4 invertoare de 100 kW fiecare. Astfel, noua centrală fotovoltaică poate produce 492 MwH/an, aproximativ 30% din necesarul total al centralei termice de zonă.
Economia rezultată de energie electrică este de 75.000 euro pe an. 60% din finanțare vine dintr-un grant norvegian, restul de 40% fiind asigurată de către regia de termoficare a orașului.
Această centrală deservește aproximativ 6.000 de apartamente și produce 30% din necesarul total de energie.
“Ne folosim de energia solară pentru a încălzi locuințele deservite, fără a mai fi nevoie să consumăm curent electric sau gaz și astfel producem anual o economie de 75.000 de euro.
În municipiul Cluj-Napoca există deja și funcționează alte 9 centrale electrice fotovoltaice, cu o putere totală instalată de 270 kWp. De acum un an și jumătate, de când sunt funcționale, în cele 9 locații s-au produs 369,58 Mwh, echivalentul a 96,66 tone de CO2 sau 2.504 arbori plantați”, spune primarul Emil Boc.
De asemenea, primăria are în derulare un proiect finanțat prin SEE și fonduri norvegiene pentru a instala astfel de centrale pe încă 4 clădiri publice, iar în curând urmează să fie recepționat un parc fotovoltaic cu o putere estimată de 990 kWp în zona Cluj Innovation Park.