Ne aflăm în perioada în care porumbul este foarte fraged, numai bun de consumat fiert sau copt în jar. Multă lume crede că, prin fierbere, știuletele de porumb își pierde din proprietățile curative, însă puțini știu că porumbul tânăr conține mai multe substanțe nutritive decât cel matur. În 100 de grame de porumb tânăr găsim aproximativ 10 grame de fibre, 9 grame de proteine, 4 grame de grăsime și 1,5 grame de minerale, restul fiind carbohidrați. De asemenea, porumbul mai conține potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, zinc, fier, mangan, cupru și seleniu. Vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, E și acidul folic fac dintr-o bucată de porumb un cocktail plin de sănătate. Mălaiul mai conține și aminoacizi esențiali precum leucina, valina, fenilalanina, izoleucina și treonina, iar un mare avantaj față de celelalte cereale este faptul că nu conține gluten. O curiozitate demnă de luat în seamă este aceea că porumbul este singurul aliment din lume care conține câteva miligrame de aur.

Porumbul are un conținut de 75% apă, deci este un bun hidratant. În stare fiartă, porumbul are gust dulce, iar zaharoza din compoziția sa se transformă în energie. Vitaminele B2, B3 și B5 din porumb stimulează arderea grăsimilor, iar fibrele din compoziție stimulează digestia, fiind un bun ajutor în pierderea kilogramelor în plus.

Acesta ne apără sănătatea, protejând împotriva stresului, și având efect benefic asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii. Prin conținutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului rău din sânge, reducând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct. Ajută și la procesul de reînnoire a celulelor. Mai mult, porumbul fiert ameliorează gastrita hiperacidă și ulcerul, prin acțiunea sa ușor calmantă, sedativă.

Porumbul fiert este adjuvant în detoxifierea organismului și curățarea intestinelor. Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul de insuficiențe și ciroze hepatice.

Poate fi consumat de persoanele cu intoleranță la gluten sau care suferă de boala celiacă. Protejează vederea, datorită zeaxantinei pe care o conține. Ajută la prevenirea cancerului de plămâni, datorită conținutului mare de beta-cryptoxanthin. Menține capacitățile cognitive și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10%, datorită tiaminei din compozițe. Ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului de colon. De asemenea, influențează starea de bine. Vindecă răceala prin conținutul ridicat de vitamina A, iar gravidele își pot asigura doza zilnică necesară de acid folic consumând porumb fiert.

Porumbul se poate consuma copt, sub formă de fulgi sau de boabe în salate, pe pizza sau în diverse retețe mediteraneene, dar și sub formă de făină de mălai.