Locomotivă de tren în flăcări, la Șimleu Silvaniei

În această seară, la ora 20.41, pompierii Secției Șimleu Silvaniei au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit la locomotiva unei garnituri de tren care transporta țiței, aflat în stația localității Șimleu Silvaniei.Garnitura de tren era formată din 2 locomotive și 19 vagoane.Locomotiva afectată a fost separată de vagoane imediat. Incendiul s-a manifestat inițial cu flacără și cu degajări moderate de fum.Nu au fost înregistrate victime, iar incendiul nu s-a propagat la vagoane. Focul a fost…

Mai mult...

Băut bine, s-a „luptat” cu perfuziile și mobilierul din spital

Duminică, 2 iulie, în jurul orei 20.50, un echipaj de jandarmerie a fost solicitat să intervină la Spitalul Orășenesc Jibou, după ce un bărbat băut și nervos, aflat în unitatea medicală, a distrus mobilier și un stativ de perfuzie. Incidentul a avut loc pe fondul consumului de alcool, bărbatul de 48 de ani, aflat sub tratament medical la Spitalul Orășenesc Jibou, fiind cunoscut cu antecedente de comportament agresiv. Jandarmii au întocmit acte de constatare sub aspectul săvârșirii…

Mai mult...

Sălăjeanul Eduard Hellvig a demisionat de la conducerea SRI

Sălăjeanul Eduard Hellvig, șef al Serviciului Român de Informații, a anunțat, luni, 3 iulie, că își încheie mandatul de director în fruntea acestei instituții, după 8 ani de activitate. „Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite. Prin urmare, pot să închei etapa de viaţă pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informații. Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o…

Mai mult...

Paradox sălăjean: Cele mai multe medii de 10 și cel mai mic procent de promovare din regiune

După afișarea rezultatelor la examenul de Bacalaureat, constatăm o situație cel puțin interesantă. Sălajul stă destul de slab la rata de promovare, dar este fruntaș la mediile de 10. Județul figurează în Top 5 la nivel național, cu 4 medii de 10 curat obținute la Bacalaureat. Primul e Bucureștiul, cu 6 medii de 10, urmat de Constanța, Prahova și Argeș, cu câte 5 medii de 10, apoi Sălaj, cu 4 medii maxime. În regiunea de Nord-Vest, județele…

Mai mult...

70,7% rată de promovare la Bacalaureat în Sălaj. Suntem sub media pe țară.

La nivelul județului Sălaj, rata de promovare la examenul de Bacalaureat este de 70,7 la sută. Procentul este mai mic decât media pe țară, care este de 72,8% anul acesta. Rata de succes a scăzut cu aproximativ 5 procente comparativ cu anul trecut, când 75% dintre candidați au promovat. Și în 2022 am avut în Sălaj tot 4 medii de 10. Acest procent de promovare de 70,7% este valabil în cazul candidaților din promoția curentă. Per total,…

Mai mult...

58 de șoferi au rămas în weekend fără permis

Peste 350 de șoferi care nu au respectat legislația rutieră au fost sancționați de polițiștii sălăjeni, în weekend. Au fost reținute 58 de permise de conducere, iar 146 de sancțiuni au fost aplicate pentru exces de viteză. În perioada 30 iunie – 2 iulie, au fost aplicate 359 de sancţiuni contravenţionale și s-au dat amenzi în valoare de 114.375 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce…

Mai mult...

5 sălăjeni din 100 sunt șomeri

La sfârșitul lunii mai 2023, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Sălaj a fost de 5,10%, mai mică cu 0,04 puncte procentuale decât în aprilie şi cu 1,10 procente mai mare decât în mai 2022. Numărul total de şomeri la finele lunii mai 2023 a fost de 4.572 persoane. Din totalul şomerilor înregistraţi, 685 au fost şomeri indemnizaţi, iar 3.887 șomeri neindemnizați. Pe medii de rezidență, 3.783 de șomeri provin din mediul rural și 789 şomeri provin…

Mai mult...

S-au afișat rezultatele la Bacalaureat. 4 medii de 10 în Sălaj

Ministerul Educației a publicat, cu puțin timp în urmă, rezultatele obținute de candidații care au susținut examenul de Bacalaureat. La nivelul județului Sălaj, s-au înregistrat 4 medii de 10. Aceesea au fost obținute de 3 elevi de la Colegiul Național „Silvania” Zalău și un elev de la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou. Rezultatele sunt cele inițiale, înainte de soluționarea eventualelor contestații. Notele elevilor sunt anonimizate, astfel că fiecare candidat la această sesiune de Bac trebuie să introducă…

Mai mult...

Lancea de bronz de la Sâg

Printre piesele tezaurului descoperit la Sâg ce datează din jurul anului 1000 î. Chr. se numără și un vârf de lance turnat din bronz. Este o piesă masivă, ce măsura 34 de centimetri în lungime, cu o greutate de peste 300 de grame. Lama are forma unui romb alungit, cu nervură mediană și două laterale. „Piesa se fixa într-o coadă de lemn cu ajutorul unui tub cu diametrul de circa 2,8 cm. Tubul era destul de îngust…

Mai mult...

Mâine e ultima zi în care se mai pot cumpăra acțiuni la Hidroelectrica

Marți, 4 iulie, este ultima zi în care mai pot fi achiziționate acțiuni emise de Hidroelectrica. Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat, în 22 iunie, prospectul aferent ofertei publice de vânzare pentru un număr de până la 78.007.110 acțiuni reprezentând 17,34% din numărul total al acțiunilor emise de Hidroelectrica. Oferta se desfășoară pe perioada a 8 zile lucrătoare,  în intervalul 23 iunie – 4 iulie, și este destinată atât segmentului de retail, cât și investitorilor instituționali. Hidroelectrica…

Mai mult...

Beneficii suplimentare pentru dascăli

Personalul didactic din învățământul preuniversitar din România va beneficia de o serie de facilități, promit autoritățile, pe lângă majorările salariale pe care urmează să le primească. Acestea sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Astfel, angajații care au în îngrijire un copil bolnav, în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de reducerea programului de lucru, fără a fi afectată vechimea în muncă. De asemenea, vor fi…

Mai mult...

Apa și canalizarea costă mai mult în Sălaj

În data de 1 iulie au intrat în vigoare noile tarife practicate de Compania de Apă Someș SA pentru serviciile de furnizare a apei potabile și canalizare. Apa potabilă este cu 77 de bani mai scumpă, după ce tariful a urcat la 5,58 lei/mc, de la 4,81 lei/mc. Canalizarea ne costă cu 82 de bani mai mult, prețul fiind majorat la 5,92 lei/mc, de la 5,10 lei/mc. Compania explică măsura prin „nevoia respectării Planului anual de evoluție…

Mai mult...

Ministerul Sănătății: Revendicările sindicaliștilor s-au rezolvat

Reprezentanții Ministerului Sănătății anună că problemele din sistem, pentru care angajații au protestat, s-au rezolvat odată cu ordonanța de urgență emisă săptămâna trecută de Guvern. Prin această ordonanță, sunt acordate indemnizații pentru serviciile de gardă efectuate de medici, precum și pentru asigurarea continuității în zilele libere de celelalte categorii de personal medical. Indemnizațiile se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Medicii primesc pentru gărzi sume cuprinse între 500 și 1.000…

Mai mult...

ISU Sălaj face înscrieri pentru Facultatea de Pompieri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj recrutează candidați pentru participarea la concursul de admitere organizat anul acesta la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. La Facultatea de Pompieri sunt scoase la concurs 38 de locuri, din care 1 loc pentru romi, (programul de studii „Instalații pentru construcții – pompieri”) – forma de învățământ cu frecvență 4 ani, și 5 locuri la Facultatea de Drept (programul de studii „Drept”) – forma de învățământ cu frecvență…

Mai mult...

Angajări masive în Sănătate

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind deblocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul unităților subordonate Ministerului Sănătății. Circa 4.000 de posturi vacante vor putea fi ocupate prin concurs în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, în perioada următoare. Urmează ca Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să inițieze memorandumul pentru ocuparea posturilor din unitățile sanitare aflate în subordinea autorităților locale.

Mai mult...

Salarii mai mici în construcții și agricultură

Angajații din construcții și din agricultură s-ar putea trezi din toamnă cu salariile micșorate, dacă Guvernul taie facilitățile fiscale acordate în prezent în cele două domenii de activitate. Mai mute surse politice, citate de presa centrală, susțin că, de la 1 septembrie, aceștia vor achita din nou contribuțiile la Sănătate. În prezent, salariul minim brut în construcții este de 4.000 de lei, ceea ce înseamnă un salariu minim net de 3.150 de lei. Nu plătesc CAS-ul, în valoare…

Mai mult...

Sfântul Toma și setea după absolut

Calendarul latin îl cinstește astăzi pe Sfântul Apostol Toma. Apostolul Toma, căruia pe nedrept îi adăugăm aproape întotdeauna supranumele de „necredinciosul”, este menţionat pentru ultima oară în Evanghelie prin scurta şi luminoasa mărturisire de credinţă: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”. Până în momentul când a rostit aceste cuvinte, nici unul dintre apostoli, nici chiar Petru ori Ioan, nu pronunţase numele „Dumnezeu” atunci când se adresau lui Isus. Ca răspuns la chinuitoarea îndoială a lui Toma şi la…

Mai mult...