Vaccinul gripal, din septembrie. Campanie de vaccinare anti-covid, din octombrie

Ministerul Sănătății estimează că noul vaccin adaptat noilor tulpini circulante ale noului coronavirus va fi disponibil din luna octombrie, când se va organiza o nouă campanie de vaccinare. Pentru că sezonul gripal din acest an se estimează a fi mai agresiv decât în anii anteriori, același Minister va cumpăra 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal care va ajunge la medicii de familie la sfârșitul lunii septembrie. Declarațiile îi aparțin ministrului Alexandru Rafila, în cadrul briefing-ului de…

Mai mult...

Guruslău 2022 – spectacol aviatic, paradă militară, program artistic și artificii

Consiliul Județean Sălaj, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Sălaj, Primăria Hereclean și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, organizează duminică, 7 august, evenimentul „Guruslău 2022”, dedicat împlinirii a 421 de ani de la Bătălia de la Guruslău, în care forțele unite ale lui Mihai Viteazul și ale generalului Basta au învins armata condusă de Sigismund Báthory. Manifestarea va avea loc pe Dealul Guruslăului, în vecinătatea Monumentului închinat voievodului, și va debuta la ora 17.00,…

Mai mult...

Patru elevi din Zalău, premiați de Primărie

Iulia Maria Chiș, Irina Ștefania Oltean și Szilagyi Abigel – cele trei eleve de 10 la Bacalaureat și Iustin Pop, elevul care a obținut cea mai mare notă din Zalău la Evaluarea Națională, 9,92, au fost premiați joi, în cadru festiv, de Ionel Ciunt, primarul municipiului. Cei patru elevi au primit diplome, premii în bani în valoare de 1.500 de lei pentru fiecare, mape, flori și, bineînțeles, felicitările conducerii Primăriei Zalău. ”Ne face mare plăcere să ne…

Mai mult...

10 comune din Sălaj, pe lista înființării centrelor comunitare integrate prin PNRR

Comunele Ileanda, Românași, Valcău de Jos, Mirșid, Sărmășag, Gârbou, Crasna, Horoatu Crasnei, Hida, Nușfalău și Meseșenii de Jos au fost pre-selectate de oficialii din Sănătate să acceseze fonduri prin PNRR pentru înființarea de Centre Comunitare Integrate. Anunțul a fost făcut de subprefectul Florin Florian, în urma întâlnirii de lucru organizată miercuri, 3 august, la Instituția Prefectului Județului Sălaj. La întâlnire au participat primarii celor 11 comune, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaș, managerul Centrului…

Mai mult...

Noile legi ale Educației pot schimba din temelii învățământul din România

Propunerile din Legea Educației sunt rezultatul celei mai ample consultări naționale din domeniu și reprezintă fundația primei reforme autentice a sistemului educațional din România. Peste 10.000 de specialiști au lucrat în ultimii ani pentru a crea un cadru menit să ducă educația din România la un nou nivel – mai eficientă, mai accesibilă, mai flexibilă, mai incluzivă, mai bine pliată pe cerințele pieței, dar și pe nevoile elevilor, studenților, ale părinților și profesorilor. Iar România are nevoie…

Mai mult...

Drulă îl acuză pe Grindeanu că blochează lucrările pe Autostrada Transilvania

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, îl acuză pe actualul ministru, Sorin Grindeanu, că blochează lucrările de Autostrada Transilvania. Lideul USR îl critică pe social democrat pentru anularea licitației pe tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș. „Grindeanu anulează încă o licitație pe A3 – 26 km de autostradă între Suplacu de Barcău și Chiribiș. Este al doilea tronson blocat de Sorin Grindeanu pe autostrada A3, după ce în primăvară reziliase și lotul vecin Chiribiș – Biharia și…

Mai mult...

Se fac înscrieri pentru cursurile de formare a ofițerilor în activitate

Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul Centrului Militar Județean Sălaj, a început înscrierile pentru cursurile de formare a ofițerilor în activitate, sesiunea a II-a, specialitatea militară Educație Fiziă. Acestea se vor desfășura în perioada 10 octombrie 2022-16 iunie 2023, la Centrul de pregătire a cadrelor militare în domeniul educației fizice și sportului în armată, din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” București. Pentru acest curs sunt disponibile 4 locuri, iar înscrierile se fac până în data de…

Mai mult...

Cum circulăm cu mașinile pe strada Unirii. Traseu deviat de vineri

Primăria Zalău a decis, împreună cu Poliția Rutieră, ca traficul rutier de pe strada Unirii să fie deviat prin parcarea Zalău Business Center, cu ieșire în strada Simion Oros, începând de vineri, 5 august, până în 2 septembrie. Restricția de circulație se aplică începând cu ora 7.00 a zilei de vineri, de la Clădirea Albastră spre Silvania. Altfel spus, circulația rutieră pe Unirii va fi permisă până la intrarea din spate a Școlii Gimnaziale ”Simion Bărnuțiu”. Pe…

Mai mult...

Florin Cîțu: Am avut dreptate!

Fostul premier Florin Cîțu, rămas acum doar membru PNL, după ce a plecat forțat de la șefia partidului, dar și a Senatului, critică măsurile actualului Executiv cu privire la suprataxarea contractelor parțiale de muncă. De la 1 august, pentru acestea se plătesc contribuții la bugetul de stat la fel ca pentru contractele de muncă cu normă întreagă. Fostul premier spune că măsura a dus deja la concedieri masive, motiv pentru care ar trebui eliminată de urgență. „Peste…

Mai mult...

Consiliul Județean asigură transportul la sărbătoarea de la Guruslău

Ediția din acest an a sărbătorii tradiționale de la Guruslău va avea loc duminică, 7 august. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Sălaj, în parteneriat cu Instituția Prefectului, Primăria Hereclean și Centrul de Cultură și Artă, pentru a omagia victoria lui Mihai Viteazul în lupta împotriva armatelor conduse de Sigismund Bathory, la 3 august 1601. Toate activitățile organizate în cadrul evenimentului Guruslău 2022 se vor desfășura pe Dealul Guruslăului, în vecinătatea monumentului închinat voievodului Mihai Viteazul. Accesul…

Mai mult...

Lecția de istorie: Ocuparea Budapestei de către armata română (4 august 1919)

4 august: Ocuparea Budapestei de către armata română. Data de 4 august 1919 a rămas în istorie drept momentul cuceririi Budapestei de către Armata Română. La această situație s-a ajuns după încheierea Primului Război Mondial și după făurirea României Mari, atunci când guvernul de la Budapesta va refuza să recunoască unirea Transilvaniei cu România, membrii cabinetului ungar frustrați fiind de faptul că maghiarii, ce avuseseră un statut de națiune dominantă în cadrul Monarhiei Austro-Ungare, erau nevoiți acum…

Mai mult...