Ministerul Sănătății estimează că noul vaccin adaptat noilor tulpini circulante ale noului coronavirus va fi disponibil din luna octombrie, când se va organiza o nouă campanie de vaccinare. Pentru că sezonul gripal din acest an se estimează a fi mai agresiv decât în anii anteriori, același Minister va cumpăra 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal care va ajunge la medicii de familie la sfârșitul lunii septembrie.

Declarațiile îi aparțin ministrului Alexandru Rafila, în cadrul briefing-ului de presă de la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 3 august.

”Doza patru de vaccin, sper să avem succes cu o nouă campanie de vaccinare, începând cu luna octombrie, când se pare că vom fi în posesia vaccinului adaptat tulpinilor circulante. Vaccinarea împotriva gripei la categoriile la risc înseamnă persoane peste 65 de ani, cei cu comorbidități și femeile gravide se păstrează. Anul trecut a fost o campanie care a avut mai puțin succes, pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecției cu noul coronavirus, a circulat mai puțin. Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, pentru că în emisfera sudică acum este sezonul rece, și vom avea în premieră, aș spune, la dispoziție vaccinul gripal încă de la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, încât medicii de familie să aibă timp la dispoziție și populația să aibă timp la dispoziție să se vaccineze într-un interval eficient, să nu mai ajungem în situația în care aducem vaccin gripal și-l dăm medicilor de familie în luna ianuarie când interesul evident scade și eficacitatea este mai mică”, a precizat ministrul Rafila.
Oficialul a mai precizat faptul că anul acesta nu vom avea un vaccin combinat (atât împotriva gripei sezoniere cât și împotriva noului coronavisru), pentru că nu există unul.

Pentru campania de vaccinare anti-gripală din sezonul rece 2022, Ministerul Sănătății va achiziționa 1,5 milioane de doze, iar dacă situația o va impune, stocurile vor fi completate.
”Vaccinul se comanda în funcție de evoluție și în funcție de absorbție din anul anterior. Am ținut cont de acest considerent. Inițial, o să facem o achiziție de 1,5 milioane de doze. În măsura în care va exista cerere mai mare, o vom completa. Anul trecut, în 2021, s-au comandat 2,5 milioane de doze și s-au folosit 1,5 milioane de doze. Noi comandăm 1,5 milioane de doze cât s-au folosit în anul anterior”, a conchis oficialul din Sănătate.