Urmărire ca-n filme: Șoferul, după gratii; un pasager împușcat luptă să trăiască

Un tânăr de 21 de ani este internat la un spital din Cluj și a suferit o intervenție chirurgicală de urgență după ce, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost împușcat de un polițist de la Biroul Rutier Sălaj. Tânărul era pasager într-un autoturism condus de un ”prieten” de-al său, un bărbat băut bine, care nu deținea permis de conducere valabil și, pe deasupra, conducea o mașină neînmatriculată, cu numere false de înmatriculare. Polițiștii au încercat…

Mai mult...

Fonduri nerambursabile pentru IMM-uri conduse de femei

Femeile care dețin firme vor putea obține fonduri nerambursabile pentru investiții, în valoare de 200.000 de lei. Apelul de finanțare destinat doamnelor și domnișoarelor se va deschide joi, 18 august, pe platforma granturi.imm.gov.ro. Programul Femeia Antreprenor, care are un buget de peste 150 de milioane de lei, va fi al treilea apel deschis în 2022 pentru IMM-urile din România, după programele IMM AgriFood și StartUp Nation. Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea şi sprijinirea…

Mai mult...

Noi bilete de tratament pentru pensionarii sălăjeni

Casa Județeană de Pensii Sălaj a primit, pentru cea de-a 12 serie din acest an, 102 bilete de tratament în stațiunile 1 Mai – 42 bilete, Bizuşa – 22 bilete, Covasna – 6 bilete, Băile Felix – 8 bilete, Tușnad – 2 bilete, Neptun – 2 bilete, Moneasa – 12 bilete, Ocna Șugatag – 2 bilete, Buziaş – 2 bilete, Geoagiu Băi – 4 bilete, cu începere din 30 august – 2 septembrie, în funcție de destinație.…

Mai mult...

Două cărți dedicate Simpozionului Internațional de Arte Vizuale „Arta în grădină” de la Jibou

La Editura „Caiete Silvane” au apărut, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, două cărți dedicate Simpozionului Internațional de Arte Vizuale „Arta în grădină”, eveniment cultural ajuns la a 11-a ediție, care are loc în această perioadă la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou. Mai întâi, catalogul celei de-a zecea ediții a simpozionului, desfășurată anul trecut, în același cadru natural deosebit al grădinii jibouane. „Ne propunem ca într-un timp…

Mai mult...

Premieră la UMF Cluj-Napoca: Cercetare oncologică sub coordonarea unui laureat al Premiului Nobel

Rezultatele ar putea avea un impact major asupra dezvoltării de noi tratamente împotriva cancerului. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a găzduit joi, 11 august, simpozionul ”Keynote Speakers in Hematology”, eveniment prilejuit de vizita profesorului Aaron Ciechanover, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, medic, biochimist și profesor emerit al Technion – Israel Institute of Technology din Haifa, Israel. Aflat la Cluj-Napoca, profesorul israelian s-a întâlnit cu echipa Centrului de Cercetare pentru Medicină Avansată MedFUTURE, alături…

Mai mult...

Patroni sălăjeni amendați de ITM

Pe parcursul controalelor desfășurate de ITM Sălaj în luna iulie, 11 agenți economici au fost sancționați pentru o serie de încălcări ale legislației muncii. În total, au fost controlați 50 de patroni, acțiunile vizând, în special, identificarea angajatorilor care folosesc munca nedeclarată, dar și a celor care încalcă prevederile legale referitoare la timpul de muncă și de odihnă, ore suplimentare, munca în repaus săptămânal și în sărbători legale. Cei 11 agenți economici au primit 3 amenzi în…

Mai mult...

Sălaj: Sute de metri cubi de lemne confiscate și amenzi de peste 30 de mii de lei

Sâmbătă și duminică, polițiștii Biroului Silvic și consilierii Gărzii Forestiere Sălaj au confiscat aproape 200 de metri cubi de material lemnos, în cadrul unei acțiuni derulate pentru verificarea legalității transportului de material lemnos pe raza județului Sălaj și a provenienței acestuia. Au fost verificați și consiliați 10 agenți economici cu privire la respectarea cadrului legal în materie silvică. Pentru neregulile constatate pe parcursul celor două zile de weekend, polițiștii au aplicat opt sancțiuni contravenționale, în valoare de…

Mai mult...

LECȚIA DE ISTORIE – 14 august: Intrarea României în Primul Război Mondial

LECȚIA DE ISTORIE – 14 august: Intrarea României în Primul Război Mondial.La data de 14/27 august 1916, România a declarat război Austro-Ungariei, după ce cu câteva zile înainte semnase convenţia militară cu Antanta, convenție care prevedea recunoaşterea dreptului României de a-şi alipi teritoriile locuite de românii din Imperiul Austro-Ungar. Însă, înainte de a trimite la Viena declarația de război, regele Ferdinand a convocat la Cotroceni, Consiliul de Coroană în care a fost dezbătută și aprobată intrarea României…

Mai mult...