Ministerul Muncii vrea să trimită 100 de mii de persoane la tratament balnear în 2022

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat miercuri că a publicat la transparență decizională proiectul de act normativ prin care se reglementează modul de stabilire a numărului biletelor de tratament balnear care se acordă, în anul 2022, prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Propunerea instutiției este ca anul acesta să existe 100 de mii pensionari și asigurați în sistemul public care să meargă la tratament în stațiunile balneare. Distribuirea biletelor se va face prin casele județene de…

Mai mult...

Testarea gratuită la medicii de familie intră în linie dreaptă

Testarea gratuită cu teste antigen a persoanelor care suspectează că au Covid-19 va putea fi realizată gratuit în cabinetele medicilor de familie. Ordinul Ministerului Sănătății a fost publicat în Monitorul Oficial, a informat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Rămâne doar ca medicii de familie să opteze pentru încheierea unui act adițional pentru activitatea de testare cu teste rapide antigen. Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului…

Mai mult...

Senatorul Viașu trage un semnal de alarmă cu privire la pensii

Senatorul sălăjean Cristian Viașu (USR)  se arată îngrijorat cu privire la modificările pe care intenționează să le facă actuala putere în domeniul pensiilor. ”Un domeniu atât de important precum pensiile românilor trebuie reglementat prin lege organică și nu prin alte modalități. Asta dorește să facă actuala guvernare, la propunerea ASF, să aducă modificări în plata banilor către beneficiarii Pilonului II de pensii ca să se poată folosi ei de acești bani, sumă importantă, având în vedere că…

Mai mult...

Soluție scandaloasă în cazul Olariu: patru ani de supraveghere pentru că a omorât un om

Judecătoria Șimleu Silvaniei a decis condamnarea lui Olariu Andreas Alexandru la patru ani de supraveghere, deși este condamnat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Olariu Andreas Alexandru, un tânăr  din Chieșd, a omorât în 26 decembrie 2017 un tânăr de 23 de ani și a rănit altă persoană, după ce s-a urcat la volan beat și fără să aibă permis de…

Mai mult...

File din istoria presei șimleuane: „Dușmanul cel mai mare al omenimei este lipsa de cultură”

 Motto: „Dușmanul cel mai mare al omenimei în general și apoi al unui popor în special, este lipsa de cultură, nesciința. Și din contră, cultura și sciința formează bazele de esistință ale unui popor. Cultura deșteaptă la conștiință, întinde prosperitate, asigură libertate; iar în limbă și literatură se reoglindează viața popoarelor” (din articolul-program al ziarului „Gazeta de Duminecă”). De Ziua Culturii Naționale, istoricul Marin Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău face o incursiune…

Mai mult...

Peste 250 de amenzi pentru aruncarea gunoiului la întâmplare

Pe parcursul anului 2021, Primăria Zalău, prin Direcția Corp Control și Poliția Locală Zalău, a aplicat 254 de amenzi pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, pe lângă punctele de colectare special amenajate. Cuantumul amenzilor aplicate a fost cuprins între 800 de lei și 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice și între 1.500 de lei și 2.500 de lei, în cazul persoanelor juridice depistate că au aruncat gunoiul la întâmplare. ”În continuare, atât prin Direcția Corp Control din…

Mai mult...

Privește pe unde mergi

Ziua bună, dragi cititori! În timpurile îndepărtate, în Japonia, se foloseau felinare de hârtie și de bambus cu lumânări înăuntru. Într-o noapte, un orb care a mers în vizită la cineva a primit în dar un felinar pe care să-l ia acasă. Mie nu-mi folosește un felinar, a spus orbul. Întunericul sau lumina pentru mine sunt același lucru. Știu că pentru a găsi drumul nu-ți este de folos un felinar, a răspuns celalalt, dar dacă nu îl…

Mai mult...

Peste 100 de cazuri noi de Covid și două decese

Două decese s-au înregistrat în Sălaj, în ultimele 24 de ore, la persoane pozitive Covid-19, numărul total al deceselor de la debutul pandemiei ajungând la 684 de persoane. Cele două noi decese sunt doi bărbați de 84 ani, în 11.01.2022, respectiv 56 de ani, în 12.01.2022, ambii cu domiciliul în mediul urban. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 109 persoane confirmate/ reinfectate cu noul coronavirus. Potrivit datelor oficiale, în prezent sunt 686 cazuri pozitive, din care…

Mai mult...

Poliția Șimleu are nevoie de mai mult spațiu

Patru încăperi din clădirea în care funcționează și Poliția Orașului Șimleu și care aparțin domeniului orașului vor trece în domeniul public al statului și în administrarea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj. Acest transfer de proprietate va fi posibil după adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local al orașului Șimleu Silvaniei, pas administrativ care în perioada următoare va fi făcut de consilierii locali la soclitarea Secretariatului General al Guvernului. În ședința Executivului României de miercuri, ministrul Lucian Bode…

Mai mult...

Sălaj: trei centre de evaluare a pacienților pozitivi Covid-19

Spitalele din Zalău, Jibou și Șimleu sunt pregătite să trateze cazurile Covid-19 în Valul 5, iar Spitalul din Crasna este pregătit să sprijine Spitalul Județean prin asigurarea, la nevoie, a asistenței medicale spitalicești pentru pacienți non-Covid. Sunt rezultatele unei întâlniri organizată miercuri, 12 ianuarie, de Instituția Prefectului Sălaj cu managerii spitalelor, cu directorii din Sănătatea sălăjeană și cu reprezentanții Poliției, Jandarmeriei și ISU. ”Conducerea Instituţiei Prefectului Sălaj a avut, miercuri, o întâlnire cu managerii unităţilor spitaliceşti din…

Mai mult...

Redevențele, direcționate la primării și Consiliul Județean

Primăriile și Consiliul Județean Sălaj vor încasa mai mulți bani la buget din redevența aferentă concesionării pentru activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului. Guvernul Rămâniei a probat în ședința de miercuri, 12 ianuarie, procedura de încasare a redevențelor. În baza actului normativ, pentru redevența din activități de exploatare a terenurilor cu destinație agricolă, 40 la sută din încasări merg la bugetul județului, 40 la sută la bugetul comunei/ orașului/ municipiului, iar 20 la sută…

Mai mult...