Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat miercuri că a publicat la transparență decizională proiectul de act normativ prin care se reglementează modul de stabilire a numărului biletelor de tratament balnear care se acordă, în anul 2022, prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Propunerea instutiției este ca anul acesta să existe 100 de mii pensionari și asigurați în sistemul public care să meargă la tratament în stațiunile balneare. Distribuirea biletelor se va face prin casele județene de pensii, la fel cum s-a procedat și în anii anteriori.
Proiectul de hotărâre de Guvern este pus în dezbatere publică, iar bugetul prevăzut este de 200 milioane lei, la fel ca anul trecut.
Totodată, actul normativ stabilește şi modul de acordare, distribuire şi decontare a biletelor. Din suma prevăzută pentru biletele de tratament pot fi achiziționate cel mult 100 de mii de bilete.
Dintre acestea, cel mult 60.420 de bilete vor fi asigurate în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferența, în alte unităţi de profil, prin contracte încheiate cu alți operatori economici.
Biletele includ tariful pentru 12 zile de tratament balnear și un sejur de 16 zile și vor fi repartizate pe 19 serii.
Cine poate solicita bilete de tratament balnear
Pot solicita bilete de tratament balnear pensionarii și asigurații sistemului public de pensii.
Cel mult 15 la sută din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.
Distribuirea biletelor de tratament balnear și decontarea costurilor acestora se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, în baza cererilor.
În anul 2021, bugetul alocat a fost tot de 200.000.000 lei, fiind contractate 97.626 de bilete de tratament, în valoare de 185.506.085,08 lei, iar din acestea au fost valorificate 92.096 de bilete, potrivit datelor publicate de MMSS.