De la Homo sapiens la Homo deus

Ziua bună ! Dragi cititori, în preajma noastră se poartă un adevărat război al valorilor, care este mai profund decât actuala criză pandemică si ale cărui repercursiuni își vor lăsa puternic amprenta asupra viitorului nostru. Astăzi o mare parte din omerire și-a uitat Creatorul și din acest motiv a ajuns să calce în picioare toate regulile morale. În lume sunt multe situații îngrijoratoare asupra cărora merită să cugetam îndelung. Trecem printr-o criză a subpopulării deși se vorbește…

Mai mult...

Elevii claselor terminale din Zalău merg la şcoală

Elevii din Zalău, din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, revin de joi în băncile şcolilor, potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj. Decizia a fost luată după ce rata de infectare cu COVID/19 din ultimele 14 zile din Zalău a ajuns, miercuri, la 2,96 la mia de locuitori. Conform aceleiaşi hotărâri, în scenariu I (verde), care presupune prezenţa fizică…

Mai mult...

Simex vinde către LIDL o secţie din Şimleu Silvaniei, dar nu disponibilizează personal

Producătorul de mobilă Simex vinde către grupul LIDL terenul şi clădirile de pe strada Tudor Vladimirescu (Micro) din Şimleu Silvaniei, însă directorul Dumitru Blaga dă asigurări că cei 32 de tâmplari ce lucrează în această secţie vor fi mutaţi în alte locaţii ale fabricii.  Potrivit acestuia, există o promisiune de vânzare către LIDL, încă de anul trecut, a terenului, în prezent fiind în procedură de autorizare, demolare şi construcţie un magazin, care cel mai probabil se va…

Mai mult...

Proiecte cu fonduri guvernamentale şi europene la Vârşolţ

În condiţiile unor venituri bugetare reduse, administraţia locală din Vârşolţ a găsit soluţia fondurilor guvernamentale şi a celor europene pentru dezvoltarea comunei. Potrivit primarului Breda Lajos, recent s-a finalizat licitaţia pentru desemnarea firmei care va reabilita şcoala gimnazială cu clasele I-IV, printr-o finanţare de circa 800.000 de lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Lucrările urmează să înceapă în luna martie. Tot prin PNDL se va reabilita dispensarul uman din Vârşolţ, şi în acest caz fiind…

Mai mult...

Tăierea sporurilor agită spiritele în rândul bugetarilor și scoate oamenii în stradă

Sindicaliștii din domeniul sănătății anunță declanșarea acțiunilor de protest, după ce guvernanții au anunțat că au de gând să mai taie din sporurile bugetarilor și să nu acorde anul acesta tichete de vacanță. Seria acțiunilor de protest debutează joi, 11 februarie, cu pichetări la Guvern, Parlament și la ministerele de resort. Sindicaliștii atrag atenția guvernanților că nu e momentul să-i nemulțumească pe cei aflați în prima linie, în plină pandemie de coronavirus. „Consiliul Național al Federației Sanitas…

Mai mult...

Opt membri ai PLUS îşi doresc funcţia de subprefect

Organizaţia judeţeană a PLUS Sălaj a demarat o competiţie internă pentru stabilirea celui care va ocupa funcţia de subprefect care revine acestui partid, conform negocierilor realizate în cadrul coaliţiei de guvernare. Potrivit preşedintelui PLUS Sălaj, Liviu Fărcaş, în compeţia internă s-au înscris opt persoane, care au trimis, în termenul stabilit, un CV şi o scrisoare de intenţie. “Am centralizat şi am transmis cele opt propuneri Consiliului Naţional, care va decide persoana care va ocupa postul de subprefect,…

Mai mult...

Racordări gratuite și nu prea la rețelele de energie electrică și gaze naturale

Virgil Popescu, ministrul Energiei, anunță faptul că populația nu mai este obligată să suporte cheltuiala pentru racordurile la gaze naturale și energie electrică de la rețea până la limita de proprietate, obligația în acest sens fiind valabilă numai pentru racordul de la limita de proprietate. Aceste măsuri au fost prevăzute într-o lege aprobată și promulgată anul trecut. „Legea a fost modificată la finalul anului trecut în așa fel încât racordurile la energie electrică și la gaze naturale…

Mai mult...

Lămâia-sursă inepuizabilă de sănătate

Istoria lămâii se pierde undeva în negura timpului. Acest fruct este cunoscut pentru proprietățile lui excepționale de mai bine de 4000 de ani, iar primele dovezi în acest sens au fost descoperite în Asia. Egiptenii nu foloseau lămâia ca aliment, ci ca ofrandă pentru îmbălsămarea mumiilor, ca medicament pentru combaterea colicilor, reducerea febrei și ca protecție împotriva otrăvurilor. De atunci și până azi, lămâia nu contenește să ne surprindă cu efectele ei benefice. Lămâile sunt singurele fructe…

Mai mult...

Viața de bugetar în România. De la spor de suprasolicitare neuropsihică până la spor de confidențialitate

O listă înteagă cu sporuri care mai de care, încasate de bugetarii din România, a fost făcută publică de fostul ministrul aL Muncii, Violeta Alexandru. Culmea este că o parte din aceste beneficii bănești nu se dau acolo unde ar fi justificat, în schimb le încasează unii funcționari din birouri călduțe. Angajații la stat primesc, printre multe altele, sporuri pentru munca pe ture, pentru condiții vătămătoare și periculoase, spor de suprasolicitare neuropsihică, spor de antenă, spor pentru…

Mai mult...

Cartea de Aur a județului Sălaj (1933-1937)

O carte ce prezintă istoria Sălajului interbelic, în perioada 1933-1937, a apărut la Editura Argonaut din Cluj-Napoca. Volumul „Cartea de Aur a județului Sălaj (1933-1937)”, avându-i ca autori pe Marin Pop, Daniel-Victor-Săbăceag și Dan-Gheorghe Vlasin, a fost finanțat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și sprijinit logistic de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Sălaj. Potrivit autorilor, ideea realizării prezentului volum a venit în urma studierii consistentului manuscris existent în patrimoniul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale…

Mai mult...

Muniție neexplodată în pădurea de la Aghireș

În cursul zilei de marți, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnică din cadrul ISU Sălaj a intervenit în pădurea din apropierea localității Aghireș pentru asanarea unor elemente de muniție neexplodate. Ajunşi la faţa locului, pirotehniştii au identificat elementele ca fiind 54 proiectile perforante calibru 20 mm, 144 gloanţe perforante calibru 14,5 mm și 213 gloanţe calibru 7,62. Ele au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță pentru a fi distruse ulterior. Munițiile…

Mai mult...