O listă înteagă cu sporuri care mai de care, încasate de bugetarii din România, a fost făcută publică de fostul ministrul aL Muncii, Violeta Alexandru. Culmea este că o parte din aceste beneficii bănești nu se dau acolo unde ar fi justificat, în schimb le încasează unii funcționari din birouri călduțe.
Angajații la stat primesc, printre multe altele, sporuri pentru munca pe ture, pentru condiții vătămătoare și periculoase, spor de suprasolicitare neuropsihică, spor de antenă, spor pentru păstrarea confidențialității.
“7 familii ocupaționale de funcții bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație). Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității. Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%. Personalul bugetar beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și, desigur, de vouchere de vacanță”, spune fostul ministru.
Nu contestă nimeni acordarea acestor sporuri acolo unde dificultatea muncii justifică un ban în plus. Dar, atunci când toți angajații dintr-o instituție primesc un spor, cu nicio diferență între responsabilități, e limpede că acest lucru nu are nicio legătură cu performanța sau gradul de răspundere. Despre unele sporuri ai putea să juri că nu au nii legătură cu instituția și speccificul acesteia. Un exemplu ar fi sporurile pentru condiții periculoase sau vătămătoare și pentru condiții grele de muncă acordate în instituțiile de cultură sau sporurile pentru condiții grele de muncă la Curtea Constituțională, unde găsim și sporuri pentru păstrarea confidențialității, ca și cum acest aspecct nu ar fi de la sine înțeles în exercitarea meseriei și ar fi nevoie să fie răsplătit separat.
“Cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale. Cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic și a fost aproape de decident a obținut un spor. De ce credeți că am insistat anul trecut ca absolut toate veniturile din sistemul public – de la funcționari la personal contractual, până la indemnizațiile celor care conduc companii de stat – să fie toate, TOATE, într-o singură bază de date? Pentru o imagine completă, disponibilă dintr-o singură sursă de date”, a adăugat Violeta Alexandru.
Valoarea aceestor sporuri pornește de la 5 la sută și poate ajunge până la sută la sută.
În plus, bugetarii beneficiază și de majorarea indemnizației în funcție de vechimea în muncă:de la 3 la 5 ani – 10%
de la 5 la 10 ani – 15%
de la 10 la 15 ani – 20%
de la 15 la 20 de ani – 25%
peste 20 de ani – 30%
- Guvernul a anunțat că pregătește o Ordonanță de Urgență prin care ar urma să fie eliminate o serie de sporuri și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar.
De ce are dreptul un judecator de la curtea constitutionala de 45 000 000 lei vechi in fiecare luna spor pentru conditii vatamatoare spor ? si nu mineri ? la judecator ar trebui un spor numit virui care sal potoleasca putin din atita bine !
scuze VIRUS !
Intreb, unde a fost madame in anul de gratie 2020 ? Nu cumva chiar la Ministerul care trebuia sa gospodareasca aceste sporuri? O fi ipocrizie? Prea multe intrebari retorice ?
Numai prime, sporuri și wauchere!! Bună viața de trântor la buget!!