Sindicaliștii din domeniul sănătății anunță declanșarea acțiunilor de protest, după ce guvernanții au anunțat că au de gând să mai taie din sporurile bugetarilor și să nu acorde anul acesta tichete de vacanță. Seria acțiunilor de protest debutează joi, 11 februarie, cu pichetări la Guvern, Parlament și la ministerele de resort. Sindicaliștii atrag atenția guvernanților că nu e momentul să-i nemulțumească pe cei aflați în prima linie, în plină pandemie de coronavirus.

“Consiliul Național al Federației Sanitas a luat act cu maximă îngrijorare de declarațiile premierului Florin Cîțu și ale președintelui PNL, Ludovic Orban, referitoare la reducerea sporurilor pentru angajații bugetari, suspendarea acordării voucherelor de vacanță pentru anul 2021 și reducerea indemnizației de hrană. În acest context a analizat posibilul impact al acestor măsuri asupra membrilor noștri de sindicat, a constatat lipsa completă a dialogului social, a consultărilor cu organizațiile sindicale înaintea implementării acestor măsuri și a hotărât adoptarea unui calendar de proteste sindicale pe termen scurt care vizează pichetarea Guvernului României, a Ministerelor de resort și a Parlamentului României în perioada 11 februarie – 19 februarie. (…) Atragem atenția guvernanților care zilele acestea pregătesc bugetul de stat că ignorarea completă a partenerilor sociali în condițiile construirii unei proiecții bugetare cu impact negativ major asupra veniturilor salariaților din sistemul sanitar și cel de asistență socială va declanșa nemulțumiri masive care riscă să se transforme în manifestații spontane ce vor putea bulversa activitatea curentă a celor două sisteme aflate în linia întâi a luptei cu pandemia, luptă care nu poate fi dusă eficient decât cu salariați lipsiți de grija zilei de mâine! Facem apel la toți decidenții implicați în constituirea bugetului, precum și la toți parlamentarii care urmează să aprobe acest buget, indiferent de culoarea politică, să aibă în vedere că salariații din sănătate și asistență socială luptă de mai bine de un an cu virusul ucigaș în condiții de muncă nemaiîntâlnite până acum și sunt deja epuizați, iar lupta lor nu se va încheia curând, context în care, reducerea veniturilor acestora este o situație pe care nu o putem accepta. Mai mult decât atât, creșterea imediată a salariilor, prevăzută de Legea 153/2017, pentru categoriile de salariați cu cele mai mici venituri din sistemul, constituie condiția de bună credință a Guvernului României, nenegociabilă din punctul nostru de vedere”, spun sindicaliștii.

Președintele Cartel Alfa Sălaj, Laurențiu Ghiuruțan: “Actuala guvernare încearcă să mai acopere din deficitul bugetar uriaș pe care l-a creat îndreptându-se împotriva bugetarilor”

Decizia guvernanților de a diminua veniturile bugetarilor a strârnit nemulțumiri în rândul tuturor bugetarilor, de la funcționari până la polițiști.

Laurențiu Ghiuruțan, președintele Cartel Alfa Sălaj și vicepreședinte al Sindicatului Civitas Primăria Zalău, spune că măsurile Executivului nu i se par surprinzătoare, fiind o copie fidelă a politicilor aplicate în perioada 2009-2011, atunci când Guvernul Boc a tăiat un sfert din salariile bugetarilor și 15 la sută din pensiile bătrânilor. “Mai urmează doar un împrumut de la FMI”, spune liderul de sindicat.

În cele 17 luni de guvernare, au reușit să creeze un deficit de 12 la sută la buget, pe care îl vor cosmetiza să pară de 7 la sută. Au făcut tot felul de cheltuieli nejustificate, au plătit miliarde de lei pentru rachete și tehnică militară, de parcă ne pregătim de război, acum, în plină criză generată de pandemie, tot felul de iertări de datorii… Având acest deficit uriaș în buget, se îndreaptă împotriva bugetarilor”, spune Laurențiu Ghiuruțan.

De altfel, sindicaliștii de la Cartel Alfa au declanșat încă din 11 ianuarie acțiuni de protest. Zilnic au loc acţiuni de stradă, manifestări în faţa instituţiilor publice, prefecturi, Administraţia Prezidenţială, ministere, sediile partidelor guvernamentale.

Aceștia contestă programul de guvernare, măsurile luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează, în opinia sindicaliştilor, profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor. Sindicaliștii solicită un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.

Liderul Cartfel Alfa Sălaj spune că, în cazul în care guvernanții nu vor chema sindicatele la negocieri și nu vor ține cont de doleanțele lor, se va trece la acțiuni de protest de mai mare amploare, inclusiv grevă generală.