Mere stricate in scoala, dar vina este a elevilor

Am primit sesizari la redactie referitor la merele distribuite elevilor in scoala gimnaziala Mihai Eminescu din Zalau. Petentii reclamau ca merele sunt cu viermi si miros a petrol. Ne-am deplasat la fata locului spre a ne lamuri cum stau lucrurile. Chiar inainte sa intram in curtea scolii am gasit cativa copiii care mancau mere. Ne-am gandit imeiat ca aflam ceva. I-am intrebat cum sunt merele si daca au miros neplacut. Ne-au spus ca sunt foarte bune, dar…

Mai mult...

Expo Casa – Tot ce inseamna locuinta

Targul Expo-Casa si-a deschis ieri portile in centrul Zalaului, in spatiul amenajat special in parcarea din spatele Primariei. Editia 2013 este si o editie jubiliara, Expo Casa implinind 20 de ani. Aproximativ 20 de firme din Salaj si din judetele vecine isi fac cunoscute produsele in toata diversitatea lor pe parcursul celor patru zile de targ, pana inclusiv duminica. Tot ce inseamna casa, de la produsele destinate in mod traditional amenajarii locuintei, pana la ultimele tendinte in…

Mai mult...

Adio, Remat!

Dupa Armatura, Elcond si Silcotub, dispare si ultimul brand din sportul zalauan Conducerea clubului de volei Remat Zalau a inceput demersurile pentru infiintarea unui nou club, cu numele de CS Volei Municipal Zalau. Presedintele Stelian Potrovita a trimis miercuri o cerere la Ministerul Justitiei pentru inregistrarea denumirii. Urmeaza cativa pasi juridici, iar in cateva saptamani, Remat ramane doar un vis frumos! „Am rezervat deja noua denumire, adica Clubul Sportiv Volei Municipal Zalau, si in mai putin de…

Mai mult...

Cei mai buni de la CNS

Cei mai buni elevi ai Colegiului National „Silvania” Zalau au fost premiati ieri intr-un cadru festiv prilejuit de Zilele liceului. Au fost acordate 228 de diplome elevilor care au participat pe parcursul anului scolar 2012-2013 la olimpiadele si concursurile judetene, interjudetene si nationale. Po-trivit informatiilor furnizate de reprezentantii liceului, 27 de elevi au avut rezultate deosebite la olimpiadele nationale, dintre care s-au distins cu premiul I, Cristiana Petre, clasa a IX-a (limba romana) si Valerian Alin Pop,…

Mai mult...

Posesorii de mopede se pot inscrie pentru categoria AM

Candidatii la soferia pe moped se pot apuca de scoala ca sa obtina examenul pentru categoria AM. Mini-sterul Transporturilor a reglementat cadrul legal prin care persoanele pot obtine atestatul care da dreptul de conducere pentru scutere, ATV-uri si alte autovehicule a caror capacitate cilindrica nu depaseste 49 de centimetri cubi si a caror viteza nu depaseste 45 de kilometri pe ora. La inceputul anului, scolile de soferi au sistat inscrierile pentru cei care au vrut sa urmeze…

Mai mult...

Trotuarele din cartierul Meses au luat-o razna

Noul cartier al Zalaului are nevoie de reparatii serioase din cauza alunecarilor de teren Trotuarele din cartierul nou din Zalau, construit in apro-pierea Directiei pentru Agricultura si dezvoltare rurala, sunt crapate din cauza alunecarii terenului pe care au fost construite. Muncitori de la firma Inserco executau ieri lucrari de inlocuire a covorului asfaltic pe mari portiuni ale trotuarelor din zona. Dupa cum ne-a explicat coordonatorul lucrarii, terenul a alunecat din cauza ca pe unele portiuni au fost…

Mai mult...

Gratis la intabularea terenurilor agricole

Nu-i o noutate ca in sistemul nostru cadastral este haos. Toate incercarile de a reglementa cat de cat situatia cartii funciare si a in-tabularii au esuat, in speta din cauza sumelor piperate percepute de specialistii care realizeaza lucrari din domeniile cadastrului, geodeziei si cartografiei. In sensul imbunatatirii acestei situatii Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor si cea pentru Administratie au initiat un pro-iect de lege privind „Prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere”. Proiectul a fost adoptat…

Mai mult...

Macedonia este interesata de afaceri in Salaj

Ambasadorul Republicii Macedonia la Bucuresti s-a intalnit cu oficialitatile judetului Ambasadorul Republicii Macedonia la Bucuresti, dr. Pande Lazarevski, a fost ieri la Zalau, unde a avut o intalnire cu oficialii judetului, intre care prefectul Ionel Ciunt, subprefectul Lucian Baican, secretarul judetului, Cosmin Vlaicu, viceprimarul municipiului Zalau, Nicolae Fazakas, secretarul primariei Zalau, Ste-lian Potrovita si presedintele Camerei de Comert si Industrie Salaj, Vasile Padurean. La intalnire, prefectul judetului Salaj, Ionel Ciunt, si-a manifestat intreaga sa disponibilitate spre o…

Mai mult...

Pasunile intra in folosinta crescatorilor de animale in cel mult 30 de zile

Marti a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta care reglementeaza organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente. Consiliile locale orasenesti si municipale trebuie sa concesioneze pasunile crescatorilor de animale in termen de 30 de zile de la data intrarii in vi- goare a Ordonantei. Conform legii, autoritatile locale vor trebui sa incheie contracte de inchiriere pentru suprafetele de pajisti aflate in domeniul public, pe o perioada de maxim cinci ani. Textul legii inainte de modificare prevedea ca termenul…

Mai mult...

Facilitati pentru cumparatorii de teren agricol autohtoni

Cum se apropie anul 2014, an in care incepe si la noi liberalizarea pietei funciare, statul incearca sa ia unele masuri pentru a stopa cat de cat vanzarea terenurilor agricole catre straini. De pilda, miercuri, in sedinta de Guvern a fost aprobata Ordonanta de Urgenta, conform carei statul garanteaza pana la jumatate din valoarea creditelor pentru achizitia de terenuri agricole si 80 la suta din valoarea imprumuturilor contractate de fermieri pentru finantarea investitiilor in domeniul agricol. Statul…

Mai mult...

Zilele Muzeului

Zilele Muzeului vor avea loc in orasul nostru, sambata si duminica, in cele doua locatii mu-zeistice: Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si Muzeul de Arta „Ioan Sima”. Amintim cateva dintre activitatile desfasurate pe parcursul celor doua zile in aceste doua locatii. Sambata, de la ora 15.00, va avea loc concursul pentru copii „Universul copilariei-arta si indemanare”-concurs de pictura ornamentala pe vasele de lut. Locatia este Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau. Tot aici, de…

Mai mult...

Cine isi va mai lua Bac-ul anul acesta?

Prima sesiune de bacalaureat 2013 are loc in perioada iunie-iulie, inscrieriile avand loc in intervalul 27-31 iunie. Pana in 12 iunie va fi sustinuta prima proba, cea de evaluare a competentelor lingvistice si de comunicare orala in limba romana. Urmeaza proba de evaluare a competentelor la limba materna, in perioada 12-14 iunie, urmate de proba de evaluare a competentelor digitale (17-21 iunie) si a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (25-28 iunie). Probele scrise debuteaza cu…

Mai mult...

Mai aproape de inocenta

Fiecare jucarie isi are in spate o poveste, fie ca a fost ascunsa in sacul lui Mos Craciun, fie ca a stat cuminte in ghetele bine date cu crema din holul casei, fie ca a intepenit multa vreme pe tarabele reci ale pietelor ori in vitrinele magazinelor de lux. Toate insa au fost martorele unui zambet, ale unei emotii, al unui vis implinit. Am putut constata asta vizitand expozitia „Universul copiilor – Jucariile de odinioara”, des-chisa pana…

Mai mult...

Lansare de carte

Dr. Lascu despre bolile ficatului Doctorul salajean Ilie Laurentiu Lascu isi lanseaza volumul intitulat „Valentele patologice ale steatozei hepatice”. Evenimentul va avea loc luni, 20 mai, de la ora 13.00, in sala de lectura a Bibliotecii Judetene „Ionita Scipione Badescu” Salaj. Ilie Lascu este doctor in medicina si a efectuat numeroase studii si cercetari despre bolile ficatului. La eveniment sunt asteptati toti cei care doresc sa afle cat mai multe despre steatoza hepatica, numita si „ficatul gras”.…

Mai mult...

Criteriile pentru regionalizarea Romaniei

Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni, luand in calcul influentele culturale, migratia populatiei, stadiul de dezvoltare zonala, dar si numarul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune, conform raportului Consiliului Consul-tativ pentru Regionalizare, relateaza Pro TV. Noile regiuni, numarul lor, calculul pentru capitalele de regiune si modul in care regio-nalizarea Romaniei va influenta viata locuitorilor sunt abordate intr-un document de 56 de pagini emis de catre CONREG, potrivit Pro TV. Conform raportului, regionalizarea Romaniei…

Mai mult...

Trei din 100 de romani joaca la „pacanele”

Trei la suta dintre romani joaca la masini de tip slot, cunoscute ca „pacanele”, pe care le asociaza cu socializarea, distractia, placerea jocului si castigul, se arata intr-un studiu realizat la initiativa Asociatiei Organizatorilor de Sloturi. Potrivit studiului citat, trei la suta dintre romani participa la jocurile de sloturi, pe care „le asociaza cu beneficii precum socializare, distractie, relaxare, placerea jocului si castig”. Jucatorii de sloturi sunt intr-o proportie de 92 la suta barbati si au o…

Mai mult...

Chitoiu: De la 1 ianuarie 2014 avem in vedere reducerea TVA la 19 la suta sau reducerea cu 5 la suta a contributiilor sociale

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, la finalul sedintei BPN al PNL, ca incepand de la 1 ianuarie 2014 are in vedere reducerea TVA la 19% sau reducerea contributiilor sociale cu 5%, insa decizia pentru una sau alta dintre masuri va fi luata in partea a doua a anului in USL. Ministrul Finantelor a declarat ca la de 1 iulie 2013 va fi redusa TVA la 9% pentru paine, de la nivelul actula de 24%. „In functie…

Mai mult...

Si gandacii se mananca, nu-i asa?

UE a alocat trei milioane de euro pentru niste studii in urma carora a ajuns la concluzia ca in urmatorii zece ani vanzarea de semipreparate din insecte in ma-gazine nu va mai reprezenta o noutate pentru europeni. Deocamdata e interzisa vanzarea produselor din larve si gandaci, dar expertii UE ne asigura ca modificarea legislatiei reprezinta cel mai mic impediment. Se pune deja serios problema diferentei de calitate dintre gandacii „eco” si cei care vor fi crescuti in…

Mai mult...

chestiunea zilei

S-a pregatit terenul pentru atestarea celor care conduc scutere, ATV-uri si alte cele. Uitasem ca toti princhideii din cartier aveau, pana mai ieri, tot felul de motorase pe doua roti cu care faceau harmalaie. Ne asteptam sa vedem iar ATV-urile muscand asfaltul de pe bulevard. Fermierii americani folosesc ATV-urile pentru a transporta legumele. Romanii le folosesc pentru a impresiona sexul frumos.

Mai mult...

declaratia zilei

Atotstiutorul Basescu a indicat principala problema a agriculturii romanesti. Fara dar si poate, agricultura duce lipsa de o strategie pe termen lung, ne invata Il presidente. O strategie pe termen lung a presedintelui se poate vedea in raporturile dintre exporturile si importurile in cazul legumelor si fructelor ajunse pe pamant romanesc. De cand se stie presedinte, marinarul nostru ne aduce din tari straine legume si fructe care mai de care.

Mai mult...