Fiecare jucarie isi are in spate o poveste, fie ca a fost ascunsa in sacul lui Mos Craciun, fie ca a stat cuminte in ghetele bine date cu crema din holul casei, fie ca a intepenit multa vreme pe tarabele reci ale pietelor ori in vitrinele magazinelor de lux. Toate insa au fost martorele unui zambet, ale unei emotii, al unui vis implinit. Am putut constata asta vizitand expozitia „Universul copiilor – Jucariile de odinioara”, des-chisa pana in data de 20 iunie la Sectia de Istorie „Vasile Lucacel” a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau.
Jucarii de peste mari si tari
Expozitia mai sus amintita prezinta doar o parte din colectia Asociatiei Muzeul Jucariilor din Bucuresti. Grosul pieselor face parte din colectia inginerului Cristian Dumitru, presedintele asociatiei. Exponatele sunt grupate tematic pe vitrine ce contin masinute, avioane, trenulete, papusi, jocuri, roboti, instrumente muzicale, nave cosmice si cate si mai cate. Impreuna cu jucariile sunt expuse si reproduceri dupa fotografii vechi ce infatiseaza copii alaturi de jucarii. Chiar daca sunt de fabricatie chineza, japoneza, franceza, germana, jucariile au fost achizitionate din Romania in ultimii 40 de ani , sustin organizatorii expozitiei.
Cu ce se jucau copiii de la tara
Materialele din care sunt confectionate marea majoritate a jucariilor sunt plasticul, tesaturile sintetice, ebonita si metalul. Ma asteptam sa-mi pot alinta privirea cu jucarii de pe vremea copilariei mele, sa ma pot intoarce la papusile din carpe, la figurinele cioplite de mesteri populari, la turca, la cercul cu care alergam pe drumul de tara prafuit, la caruciorul cu roti din lemn, la dracusorul de dovleac, la titirezul cu roata de la fusul de tors, la mingile din par de cal. Dar n-am vazut nimic din toate acestea.In schimb mi-am putut clati ochii cu imaginea submarinelor, avi-oanelor, ori a navelor cosmice fabricate de japonezi in urma cu 40 de ani, cand noi eram „tara multilateral dezvoltata” si fabricam ursuleti din plus.
Jocul de-a cultul muncii
Daca imi aduc bine aminte, o pondere in randul jucariilor pentru copii o aveau masinile si utilajele industriale. Am intalnit la expozitia „Jucariile de odinioara” zeci, daca nu sute de automacarale, buldozere, excavatoare, KIROV-uri , autocisterne, care de care mai atractive pentru copiii de altadata, dar si pentru cei de azi. Se fabricau in nestire acum 30-40 de ani astfel de utilaje. Era si acesta un mod de a „popovadui” cultul muncii in randul celor mai tinere vlastare ale patriei socialiste. Si iata-le acum devenind obiecte de muzeu. Copiii de azi vor Lego-city, Bei blade, Trenuletul Thomas si prietenii sai, etc. Daca totusi o sa ajungeti in sala de expozitie nu o sa regretati. Exponatele va vor trezi amintiri placute. Universul copilariei, in care adesea ne refugiem, va avea de data asta alte dimensiuni. Mai limpezi, mai ample, mai aproape de inocenta.