O problema serioasa cu care se confrunta salajenii cand apeleaza la sistemul de sanatate este lipsa fondurilor de urgenta. Daca o persoana merge la medic cu o problema si medicul constata ca pacientul are nevoie urgent de un set de analize care sa dovedeasca sau sa infirme un diagnostic periculos, de cele mai multe ori pacientul trebuie sa fie pregatit sa-si plateasca investigatiile. Medicii sustin ca ar trebui sa existe un fond de urgenta, care ar rezolva problema. In lipsa lui, pacientul va constata de cele mai multe ori ca este programat la analize pentru luna viitoare, pana vin fondurile care deconteaza in mod obisnuit activitatea laboratoarelor aflat in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Daca nu vrea sa riste o agravare ireversibila a bolii, scoate bani din buzunar si nu mai asteapta serviciile gratuite intarziate. Cine nu-si permite…are o problema serioasa.
Medicii salajeni confirma ca, de foarte multe ori, pacientii se intorc la cabinet si spun ca au fost programati sau ca au trebuit sa plateasca analizele. „De fiecare data, noi, medicii, emitem bilete de trimitere pacientilor pentru analize medicale fie pentru ca este urgent si trebuie pus un diagnostic cat mai repede, fie pentru ca il suspectam de o boala si trebuie sa stim care este aceea. Intelegem ca fondurile la-boratoarelor sunt putine si uneori intarzie, dar nu se poate sa nu existe un fond de urgenta pentru situatiile cand investigatiile medicale trebuie sa sustina un diagnostic”, spune un medic zalauan, care prefera de data aceasta sa i se pastreze anonimatul.
Legea spune ca, dupa ce medicul de familie emite biletul de trimitere la laboratoarele medicale, pacientul are la dispozitie 10 zile sa accepte o programare pentru investigatii. „Pacientul se duce la laborator si se intampla sa nu fie programat pentru ca nu se stie cand si daca laboratorul va primi fondurile pe care mizeaza, asa ca i se spune sa revina pentru programare. Iar cand pacientul revine la programare i se spune ca i-a expirat biletul de trimitere, adica perioada de 10 zile, desi biletul are valabilitate de 60 de zile. Ar trebui ca laboratoarele sa-si tina un fond de urgenta in fiecare luna pentru astfel de urgente. Asa ar fi normal.”, este opinia medi-cului de familie.
Iata de ce se aglomereaza „Urgenta”
La Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Zalau si la Centrele de permanenta analizele medicale sunt gratuite prin lege, indiferent daca esti asigurat sau nu. Prin urmare, marea majoritate a oamenilor se imbulzesc la Urgenta pentru analize si investigatii pentru ca nu vor sa plateasca si astfel se creaza o supraaglomerare la UPU. Managerul Spitalului Judetean Zalau, Laurentiu Barna, spunea saptamana trecuta ca „din 100 de cazuri care vin la Urgenta, numai 25 la suta sunt cu adevarat cazuri de urgenta, restul de 75 la suta sunt cazuri care puteau fi tratate la medicul de familie”. In concluzie, cei 75 la suta fac parte din ca-tegoria pacientilor care nu pot sa plateasca analizele medicale de urgenta si se duc la UPU pentru ca stiu ca acolo investigatiile sunt gratuite.