Comisia senatoriala de administratie a adoptat o serie de amendamente la proiectul de lege care va permite primarilor si presedintilor de Consilii Judetene sa faca parte din consiliile de adminsitratie ale regiilor autonome din jurisdictia lor, pentru a nu mai lasa loc de interpretari atunci cand vine vorba despre incompatibilitati. Mai exact, initiativa comisiei modifica legea 51/2006 refe-ritoare la servicile comunitare de utilitate publica si prevede ca primarii si presedintii de Consilii Judetene sunt reprezentanti de drept in conducerea asociatiilor de dezvoltare intercomunitara. Acest proiect de lege trebuie adoptat prima data de Senat, apoi merge la camera Deputatilor, forul decizional in acest caz.
Modificarea consta in introducerea unor alineate la articolul 13, care prevad ca „Primarii comunelor, oraselor, municipiilor precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ – teritoriale in adunarea generala a asociatiilor sau actionarilor operatorilor regionali de servicii comunitare de utilitati publice; primarii si presedintii Consiliilor Judetene isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie. Orice alte dispozitii contrare in materie se abroga”. „Consiliul de administratie exercita conducerea executiva a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) si este format din cel putin 5 membri alesi din cadrul membrilor adunarii generale a asociatiilor”. Po-trivit legii 215/2001, asociatiile ADI sunt structurile de cooperare cu perso-nalitate juridica, de drept privat, infiintate, in conditiile legii, de unitatile administrativ-teritoriale pentru realizarea in comun a unor pro-iecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea in comun a unor servicii publice.
Problema a inceput de la Legea 161/2003, care introducea o serie de incompatibilitati. La capitolul alesi locali, se arata ca acestia sunt, intre altele, incompatibili cu anumite functii, cum ar fi functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale, la regiile autonome de interes national sau local, la companiile si societatile nationale, precum si la institutiile pu-blice. Mai multi primari si presedinti de Consilii Judetene au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala pentru Integritate pentru ca au incalcat legea, detinand concomitent functia de primar sau presedinte al Consiliului Judetean cu cea de membru al Consiliului de Administratie la regiile autonome de interes local sau national.

ANI se opune
Agentia Nationala de Integritate nu sustine demersul comisiei senatoriale, motivand ca nu se justifica promovarea unui proiect de lege care poate avea ca efect aducerea in legalitate a unei situatii de incompatibilitate, cu atat mai mult cu cat pe rolul instantelor de judecata exista litigii avand ca obiect participarea primarilor in adunarea generala a operatorilor regionali. Potrivit ANI, mai multi primari si presedinti de Consilii Judetene din tara au fost declarati incompatibili, fiind acuzati ca au ocupat simultan functiile de edili sau presedinti de consiliu judetean si reprezentanti ai unitatilor administrativ-teritoriale in cadrul altor companii de stat.

Marc si Capilnasiu saluta „revenirea la normalitate”
Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca este perfect normala aceasta modificare a legii. „Deciziile privind comunitatea pe care o reprezinti trebuie luate de cineva care are putere de decizie. Eu cred ca este perfect normal ca primarii sau presedintii de Consilii Judetene sau orice persoana cu functie de conducere sa reprezinte interesele unitatilor administrativ-teritoriale in asociatiile de dezvoltare intercomunitara. Este o functie de re-prezentare, nu una administrativa”, spune Tiberiu Marc.
Primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, este de aceeasi parere cu Tiberiu Marc si spune ca „este normal ca primarul sa reprezinte interesele comunitatii in asociatiile de dezvoltare intercomunitara, chiar si impreuna cu cinci consilieri locali, cum se intampla de obicei, si sunt in conformitate cu legea 215/2001, care stabileste responsabilitatile primarilor”. „Si in alte tari interesele comunitatilor sunt reprezentate de la cel mai inalt nivel”, spune Capilnasiu.