Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de ordine prin care modifica sistemul prin care Guvernul si Uniunea Europeana au platit in ultimi sapte ani subventii pe piata bovinelor, luand in calcul structura fiecarei ferme la sfarsitul lunii ianuarie 2008. Alfel spus, primeau subventii pe cap de animal doar crescatorii care isi declara-sera animalele pana la data respectiva, chiar daca, mai apoi, animalele erau instrainate. Pana acum, subventia in valoare de 170 de euro pe cap de animal a fost acordata si fermelor care detineau un numar mai mic de bovine decat cel existent in statisticile oficiale. Pe de alta parte, fermele care investisera in extindere si sporirea numarului de vaci nu puteau primi subventii mai mari, in concordanta cu numarul de bovine detinute, ci numai pentru cele inregistrate la sfarsitul lui ianuarie 2008. Noul sistem gandit de proiectul de ordin al Ministerului Agriculturii urmareste impartirea mai echilibrata a subventiilor din acest sector, care anual ajung la 250-300 de milioane de euro. Aceasta suma se imparte la numarul de capete de vaci din intreaga tara pentru care s-au solicitat subventii si cererile au devenit eligibile O alta noutate introdusa de actul normativ consta in obligativitatea introducerii animalelor intr-un registru genealogic, care urmeaza sa creeze o adevarata harta a industriei de bovine din tara. De asemenea, crescatorii de bovine, indiferent de numarul de vaci detinut, urmeaza sa primesca o prima de 25 de euro pentru fiecare tona de lapte vandut direct sau trimis spre procesare.
Modificari in sistemul de acordare a subventiilor pentru bovine
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...