Luni dupa amiaza, la Primaria din Simleul – Silvaniei, a fost lansata cartea „Adevar si mit despre tezaurele simleuane”, avandu-l ca autor pe renumitul om de cultura salajean profesorul Dumitru Corbeanu. Cartea este povestea comorilor descoperite la Simleu Silvaniei, despre care prea putini salajeni stiu cate ceva. Este vorba de trei tezaure descoperite de-a lungul timpului, care atesta vechimea culturii si civilizatiei din zona orasului. Volumul publicat de profesorul Corbeanu le descrie in detaliu si explica valoarea culturala a acestor comori. Pentru cei care vor sa afle multe lucururi inedite despre civilizatia veche a Simleului, lectura cartii va fi o delectare.
Tezaurul de la Viena
Primul tezaur a fost descoperit in anul 1797, pe 3 august, de catre doi copii care pasteau caprele pe versantul Magura. Este o adevarata comoara din aur masiv, cantarind 2,425 kilo-grame. Sunt coliere, un lant mare, obiecte de podoaba, bratari. In septembrie 1797, tezaurul este dus la Budapesta si, o luna mai tarziu, inspectorul principal al Trezoreriei, Andreas Schratzenthaler, considera ca locul lui este la Viena si il prezinta guvernatorului bancii imperiale. Tezaurul se afla si la ora actuala la Muzeul de istorie si arta din Viena.
In ansamblul lor, aceste obiecte sunt dovada unei vieti economice infloritoare in secolele al III-lea si al VI-lea, cu oameni instariti, ateliere de orfevarie si monetarii. Vorbim de civilizatie, dar si de opulenta celor care purtau aceste podoabe. Toate aceste podoabe, apartinand primului tezaur, au fost confectionate de bijutieri iscusiti, din aur de cea mai buna calitate, aur pur de peste 22 de carate.
Tezaurul de la Budapesta
Al doilea tezaur a fost descoperit la 20 aprilie 1889, la aproape un secol distanta de descoperirea primului tezaur. „Un taran, in timp ce isi ara lotul de pe coasta dealului Magura din Simleul Silvaniei, descopera alt splendid tezaur, dus si el si pastrat in capitala Imperiului Habsburgic”. In cele din urma, ajunge insa la Budapesta, in colectia Muzeului National Maghiar, unde se afla si azi. Tezaurul contine peste 18 obiecte de aur, printre care amintim cateva: trei cupe de aur, o bratara circulara, mai multe fibule de aur circulare si cu semidisc, cu smalturi si decorari specifice.
In acest tezaur se re-gaseste Roma imperiala. Pe cele mai multe din medalioane sunt ilustrati imparatii Romei.
Al treilea tezaur il vom vedea la Muzeul din Zalau
Cel de-al treilea tezaur a fost descoperit in anul 1986 pe data de 25 aprilie, la Cehei. Acesta a fost gasit de doi dintre cei trei baieti ai familiei Lazoc, Malin si Gigel, pe cand acestia scoteau pamant din spatele casei bunicilor. Prin ceea ce contine, acest tezaur se incadreaza in categoria tezaurelor dacice mixte descoperite la noi in tara. Tezaurul de la Cehei are toate piesele din argint si este compus din: trei bratari, o fibula si un lant de argint, toate fiind de factura da-cica, dar mai contine si 552 de monede de argint – drahme. Atat obiectele de podoaba, cat si monedele sunt lucrate din cel mai pur argint. La ora actuala, acest al treilea tezaur a revenit pe plaiuri salajene, iar de la anul va fi expus in sala Tezaur din cadrul expozitiei permanente a Muzeului din Zalau, unde va putea fi admirat in toata splendoarea lui.
La finalul lansarii de carte, autorul, profesorul Dumitru Corbeanu, a avut amabilitatea de a ne acorda cateva minute, in exclusivitate pentru ziarul nostru, explicandu – ne ce l-a motivat sa scrie „Adevar si mit despre tezaurele simleuane”. „Am purtat aceasta carte in suflet de cand eram copil. Mi-a povestit mama si bunicul despre aceste tezaure. In liceu am avut ocazia de a avea un profesor de istorie care m-a facur sa iubesc aceasta materie, aceasta latura a istoriei. De aceea, pe parcursul a doi ani am fisat, am consultat biblioteci, arhive, muzee pentru a reusi sa le dau conorasenilor mei, indiferent de religie, aceste comori, pe care Magura, ca un Cerber le-a pastrat in pantece.”
Despre autorul cartii, primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, spunea luni la lansare: „Dumitru Corbeanu, este un simleuan dintotdeauna, a fost director de biblioteca, iar in ultima perioada a fost directorul Centrului Cultural si al Casei de Cultura. Este un om care iubeste total si neconditionat acest oras si care s-a implicat activ in toate evenimentele ce au avut loc in ulitimi 40 de ani in orasul nostru.”