In saracia asta lucie prin care se taraste populatia, cu precadere cea de la tara, o sursa de venit, ce-i drept precara, este si recoltatul fructelor de padure. Am trecut recent prin cateva sate salajene si nu m-am mirat vazand femei si copii tragand cu carlige ra-murile trandafirului salbatic, ori ale porumbarului pentru a culege mai cu spor roadele acestor arbusti. E vremea fructelor de padure, a porumbelor si a maceselor.
Din informatiile primite de la purtatorul de cuvant al Romsilva aflam ca 95 la suta din productia de fructe de padure a tarii merge peste hotare. Salajul este un judet bine-cuvantat cu belsug de fructe de padure. Anul trecut, Directia Silvica Salaj a incasat sume frumusele din exportul de fructe de padure. Am trimis porumbe si macese in Germania, Austria, Italia si multe dintre ele s-au reintors in Romania, frumos ambalate in caserole ispititoare. Intr-un supermarket zalauan, 200 de grame de porumbe costau 10 lei. La centrele de colectare a fructelor de padure din Salaj trebuie sa vinzi 10 kilograme de porumbe pentru a te alege cu 10 lei. Ceea ce inseamna ca culegatorul primeste 20 de bani pe aceeasi cantitate pe care o poate cumpara de la supermarket cu 10 lei. Dar sa trecem peste asta. Si apoi, pe cei ce-si sangereaza degetele printre spinii rugilor si ai porumbarilor nici nu-i prea intereseaza acest business.
Potrivit lui Danut Fogosi, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Salaj, in judet exista doua centre de colectare a fructelor de padure: unul la Zalau, altul la Simleu Silvaniei. Ele sunt dotate cu camere de congelare si camere frigorifice pentru pastrarea fructelor. In judet mai exista in jur de 45 de puncte de colectare, in zonele in care acestea sunt cu pri-sosinta si in care localnicii nu se sfiesc sa atace arbustii cu spini. Din pacate, contractele Directiei Silvice cu firmele care preiau porumbe se rezuma deocamdata la 20 de tone de fructe. Planul a fost indeplinit. Pana cand nu se vor gasi noi beneficiari pentru porumbele salajene, aceste produse nu se mai preiau la centrele sau punctele de achizitie din Salaj.
Porumbele erau achizitio-nate cu 1 leu kilogramul. Putin, spuneau culegatorii, dar vorba din popor: „Iesi rau din parau/ Ca mai rau e fara rau”. Totusi, Danut Fogosi trage nadejdea ca in toamna asta se vor mai incheia cu unele firme, fie straine, fie intermediare contracte pentru porumbe. Cat despre macese, acestea se achizitioneaza cu 1,5 lei kilogramul, iar Directia Silvica Salaj a incheiat contracte pentru mai bine de 100 de tone. Chiar ieri au fost expediate spre strainataturi 60 de tone. Urmeaza alte 40 de tone. Pentru populatia care nu are alte surse de venit sau surse de venit precare, perioada de recoltare a maceselor este una pentru a-si mai petici saracia.