Presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, tine sa dezvaluie ca anumite prevederi din acordul Guvernului Ponta cu Fondul Monetar International sunt de natura sa creeze un impact social negativ. Parlamentarul salajean subliniaza cu subinteles ca premierul Ponta a insistat asupra faptului ca acordul are caracter secret si a cerut parlamentarilor sa nu il faca public, dupa ce textul a fost dezbatut cu grupurile parlamentare. Evident, USL are de ce sa fereasca de ochii opiniei publice aspectele neplacute ale intelegerii cu Fondul.

Toata lumea va plati CAS si se largeste plaja celor care contribuie la pensii
In primul rand, presedintele PDL Salaj a vorbit despre prevederile refe-ritoare la extinderea numarului platitorilor de contributii sociale (pensii si sanatate), aratand ca Guvernul se angajeaza ca de la 1 ianuarie 2014 sa colecteze contributia la Casa de Asigurari de Sanatate din activitati care pana acum nu aveau aceasta obligativitate, cum ar fi inclusiv introducerea constributiei la sanatate pe veniturile obtinute de persoanele fizice din chirii. Se vor introduce contributii sociale pentru venituri din agricultura, activitati independente, proprietate intelectuala, sau PFA (persoana fizica autorizata). Se vor retine contributiile pentru pensii de la un numar mai mare de contribuabili, fara a se preciza concret caror categorii de venituri ar urma sa li se aplice masura si de cand.
Deocamdata, Ordonanta de Urgenta adoptata vineri de Guvern prevede explicit ca devin contribuabili la sistemul persoanele care rea-lizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor. Cu specificarea ca cei care obtin astfel de venituri (referire la cei care inchiriaza locuinte) vor plati doar contributia la sanatate, nu si la pensii. Ca si in cazul celor care obtin venituri din chirii, si cei care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole devin contribuabili la asigurarile de sanatate. Prevederile intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Pachet limitat de servicii medicale si asigurare privata de sanatate
O alta masura care ii va afecta pe romani si care nu va fi usor de suportat de multi romani care au ajuns deja la fundul sacului cand vine vorba de cheltuieli facute dintr-un salariu prea mic ca sa acopere nevoile de baza, va fi modificarea listei medicamentelor compensate. Angajamentul Guvernului Ponta este ca aceasta lista sa fie modificata prin OUG pana la 31 decembrie, astfel incat de la 1 ianua-rie 2014 sa avem un pachet de baza cu un numar limitat de servicii medicale, restul fiind incluse intr-o asigurare privata de sanatate, denumita asi-gurare complementara.

Ponta si FMI au batut palma pe o strategie energetica care nu a fost dezbatuta serios in Parlament
„Nu putem vorbi de un proces de reindustrializare a Romaniei fara o resetare a intregii Strategii Energetice a Romaniei; Romania, dupa esecul geopolitic numit Nabucco, are obligatia sa-si regandeasca intreaga strategie Energetica, pornind categoric de la exploatarea in interes national a tuturor resurselor energetice de care dispunem. Consideram ca este o mare eroare intelegerea facuta cu FMI fara a avea o dezbatere serioasa in Parlament despre Strategia Energetica a Romaniei, cel putin pentru exercitiul financiar european, 2014-2020. Avem intrebari fara raspuns. Ce facem cu mineritul? ce facem cu gazele de sist? Prezentul acord clarifica in schimb un lucru: raspunde la toate intrebarile adresate de PDL in Motiunea Simpla intitulata <>„, spune Lucian Bode.

Guvernul Ponta face ce a criticat din opozitie
„Constat, fara surprindere, faptul ca USL promoveaza in fiecare zi, tot ceea ce criticau vehement la Guvernarea PDL. Au demis Guvernul Mihai Razvan Ungureanu cu acuzatia ca vinde pachete de actiuni la Companii extrem de importante pentru patrimoniul national, pentru siguranta si securitatea nationala, cum sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz sau Transgaz. Ce gasim azi in acordul cu FMI? Guvernul Ponta isi propune sa vanda majoritatea portofoliului de societati din subordinea Ministerului Economiei: Hidroelectrica, NuclearElectrica, s.a.m.d.